ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βαυαρία: Ευρείες απώλειες για CSU-Κερδισμένοι οι Πράσινοι- «Μπελάδες» για Μέρκελ

19:25 - 14 Οκτ 2018 | Ειδήσεις
Τα exit-polls των εκλογών στη Βαυαρία έρχονται να επιβεβαιώσουν τις δημοσκοπήσεις και τους πολιτικούς αναλυτές, που ανέμεναν ένα αποτέλεσμα που θα προκαλέσει πολιτικές αναταράξεις στη Γερμανία.

Το CSU αναδεικνύεται πρώτο κόμμα, έχοντας ωστόσο υποστεί βαρύ πλήγμα, καθώς το ποσοστό του περιορίζεται στο 35,5%. Στις εκλογές του 2013 το CSU είχε συγκεντρώσει 47,6% των ψήφων.

Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα, που εφόσον επιβεβαιωθεί και από τα επίσημα αποτελέσματα χαρακτηρίζεται ως οριακό και ενδέχεται να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις.

Σύμφωνα πάντα με τα exit polls, οι Πράσινοι ακολουθούν στη δεύτερη θέση με 18,5%, ενώ η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) βρίσκεται στην τρίτη θέση με 11%. Οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι έχουν επίσης 11,5% (κόμμα με παρουσία μόνο στη Βαυαρία).

Οι Σοσιαλδημοκράτες του SPD λαμβάνουν ποσοστό μόλις 10%.

Με βάση τα exit-polls, οι συντηρητικοί σύμμαχοι της Καγκελαρίου χάνουν την αυτοδυναμία, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να αναζητήσουν συμμαχίες με τα υπόλοιπα κόμματα.

Το CSU κυριαρχεί πολιτικά στο πλούσιο κρατίδιο της Βαυαρίας από τη δεκαετία του 1960 και το σημερινό αποτέλεσμα δημιουργεί πονοκεφάλους.

Πολιτικές αναλύσεις, εκτιμήσεις και οι επόμενες εκλογές της Έσσης

Πολιτικοί αναλυτές ανέφεραν πριν ανοίξουν οι κάλπες πως αν το CSU καταφέρει να συγκεντρώσει ένα ποσοστό από 35% και άνω, τότε δεν πρόκειται να αμφισβητηθεί ο πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ και ενδεχομένως να διατηρήσει το αξίωμα του και ο πρόεδρος του κόμματος Χορστ Ζεεχόφερ. Όσο περισσότερο το ποσοστό θα πλησιάζει το 30%, τόσο πιο σίγουρη είναι η παραίτηση Ζεεχόφερ και αμφίβολο το πολιτικό μέλλον του Ζέντερ. Τόσο όμως στη μία, όσο και στην άλλη περίπτωση, το αποτέλεσμα του CSU θα έχει επιπτώσεις για τον κυβερνητικό συνασπισμό στο Βερολίνο – σε καμία περίπτωση θετικές.
Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα επιτρέψει την παραμονή του Χορστ Ζεεχόφερ στο αξίωμα του πρόεδρου, τότε αναμένεται ότι ως υπουργός Εσωτερικών θα τηρεί μελλοντικά μια πιο αδιάλλακτη στάση στις ενδοκυβερνητικές αντιπαραθέσεις. Η στάση αυτή θα δυσκολέψει την παραμονή των Σοσιαλδημοκρατών στην κυβέρνηση.

Σε περίπτωση που οι απώλειες του CSU είναι όντος δραματικές, όπως προβλέπεται στις δημοσκοπήσεις, τότε θα πρέπει να αναμένεται η κλιμάκωση της κρίσης και των δύο χριστιανικών κομμάτων, δηλαδή της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) και της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Άγκελα Μέρκελ. Ήδη το κοινό ποσοστό τους στις δημοσκοπήσεις κυμαίνεται σε πανγερμανικό επίπεδο μόλις στο 26%. Πιθανολογείται ότι μια μεγάλη ήττα των Χριστιανολινωνιστών στη Βαυαρία θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τους Χριστιανοδημοκράτες στις εκλογές στο κρατίδιο της Έσσης σε δύο εβδομάδες. Το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών μπορεί να έχει καθοριστική σημασία για το πολιτικό μέλλον της καγκελαρίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:56 - 14 Οκτ 2018
Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.