ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ώρα των μεγάλων αποφάσεων στην ΠΓΔΜ-Αλλαγή ονόματος ή εκλογές

07:33 - 15 Οκτ 2018 | Ειδήσεις
Η ώρα των μεγάλων αποφάσεων στην ΠΓΔΜ-Αλλαγή ονόματος ή εκλογές
Μία κρίσιμη εβδομάδα ξεκινά στην ΠΓΔΜ, καθώς το κοινοβούλιο της χώρας καλείται να πάρει κρίσιμες αποφάσεις σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση που προβλέπεται ως προαπαιτούμενο για να προχωρήσει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ χρειάζεται να πείσει 8 τουλάχιστον βουλευτές της αντιπολίτευσης, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την τροποποίηση του Συντάγματος, που αποτελεί προϋπόθεση για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Τη Δευτέρα ξεκινούν στη Βουλή της ΠΓΔΜ οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες για τη συνταγματική αναθεώρηση, ενώ την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η πρώτη από τις τρεις ψηφοφορίες που απαιτούνται για να λάβει η κυβερνητική πλειοψηφία την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Υπενθυμίζεται πως μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την αλλαγή ονομασίας στην ΠΓΔΜ έχει ξεσπάσει πολιτική κρίση, καθώς ναι μεν το «ναι» επικράτησε με ποσοστό 91%, ωστόσο, η αποχή κυμάνθηκε στο 70%, κάτι που σύμφωνα με την αντιπολίτευση δεν δίνει νομιμοποίηση στην κυβέρνηση Ζάεφ να προχωρήσει στην έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο κ. Ζάεφ επέλεξε, πάντως, να προχωρήσει κανονικά τις διαδικασίες με την ελπίδα πως θα εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή. Αν δεν τα καταφέρει, τότε έχει δεσμευθεί πως θα προχωρήσει στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.