ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουσκ: Πιο πιθανό από ποτέ ένα «σκληρό» Brexit

22:08 - 15 Οκτ 2018 | Ειδήσεις
Τουσκ: Πιο πιθανό από ποτέ ένα «σκληρό» Brexit
Μια αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία «είναι πιο πιθανή από ποτέ», προειδοποίησε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Nτόναλντ Τουσκ.

Σε επιστολή του προς τα μέλη του Συμβουλίου, ο Τουσκ υποστήριξε ότι παρά την αποφασιστικότητα και την αισιοδοξία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, οι Βρυξέλλες θα πρέπει να ετοιμάζονται για το σενάριο της μη συμφωνίας, το οποίο είναι πιο πιθανό από ποτέ.

 «Το γεγονός ότι προετοιμαζόμαστε για το σενάριο της μη συμφωνίας σε καμία περίπτωση δεν θα μας απομακρύνει από τις προσπάθειες για την επίτευξη της πλέον συμφέρουσας συμφωνίας, για όλες τις πλευρές», πρόσθεσε.

Πίστη Μέι ότι μια συμφωνία είναι εφικτή

Από την πλευρά της, η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, αναφέρθηκε νωρίτερα στο ιρλανδικό ζήτημα, το οποίο φαίνεται πως συνιστά και το κύριο εμπόδιο των διαπραγματεύσεων.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση στην Ε.Ε. προκειμένου να μην επιτρέψει να εκτροχιαστούν οι συνομιλίες για το Brexit εξαιτίας του ζητήματος των συνοριακών ελέγχων μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας.

«Δε μπορούμε να επιτρέψουμε σε αυτή τη διαφωνία να εκτροχιάσει τις προοπτικές μιας καλής συμφωνίας και να μας αφήσει με ένα αποτέλεσμα "καμίας συμφωνίας", το οποίο κανείς δεν επιθυμεί» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «μια μελλοντική εμπορική σχέση θα πρέπει να συνδέεται με μια συμφωνία διαζυγίου, προκειμένου να αποφευχθεί η Βρετανία να παραμείνει σε μια “κατάσταση παραμονής”».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.