ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ψηφοφορία στα Σκόπια: Συνεχίζεται το θρίλερ, ψάχνει «αντάρτες» ο Ζάεφ

09:23 - 16 Οκτ 2018 | Ειδήσεις
Ψηφοφορία στα Σκόπια: Συνεχίζεται το θρίλερ, ψάχνει «αντάρτες» ο Ζάεφ
Συνεχίζεται και σήμερα η συζήτηση που έχει ξεκινήσει στην Ολομέλεια της Βουλής στα Σκόπια ενόψει της ψηφοφορίας για την τροποποίηση του Συντάγματος της πΓΔΜ και την αλλαγή ονομασίας της μικρής βαλκανικής χώρας.

Με δεδομένο ότι η διαδικασία συζήτησης στην ολομέλεια ενδέχεται να διαρκέσει έως και 10 ημέρες, η αγωνία εντείνεται καθώς μέχρι αυτή τη στιγμή ο Ζόραν Ζάεφ δεν έχει εξασφαλίσει τους οκτώ βουλευτές που θα του επιτρέψουν να «περάσει» τις συνταγματικές αλλαγές. Εάν το αποτέλεσμα στην πρώτη ψηφοφορία δεν φθάσει τις 80 ψήφους τότε ο κ. Ζάεφ δεν έχει άλλη επιλογή από την διάλυση της Βουλής και προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Χθες το βράδυ ο ανεξάρτητος βουλευτής Φέριντ Μούχιτς, που μέχρι τώρα ήταν αναποφάσιστος, δήλωσε τελικά ότι θα στηρίξει τη μετονομασία της χώρας υπερψηφίζοντας τις συνταγματικές αλλαγές στη Βουλή της πΓΔΜ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο mkd.mk. Και πάλι όμως λείπουν επτά ψήφοι τους οποίους ο Ζ. Ζάεφ ελπίζει να εξασφαλίσει από «αντάρτες» τους VMRO-DPMNE.

Επισήμως πάντως η αντιπολίτευση αναμένεται να κρατήσει σκληρή στάση.Όπως γράφει η Die Welt στην ηλεκτρονική της έκδοση, και αναμεταδίδει η Deutsche Welle «η αντιπολίτευση έχει σχηματίσει σκληρό μέτωπο ενάντια σε αυτό το εγχείρημα. Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του VMRO-DPMNE δήλωσε λίγο πριν την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή ότι 'το πιο λογικό' θα ήταν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης να εκθέσουν τα επιχειρήματά τους και στη συνέχεια να εγκαταλείψουν την αίθουσα χωρίς να ψηφίσουν. Διότι αυτό θα έδινε τη δυνατότητα για πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Μια σκέψη θα ήταν ακόμη να παρατείνουν τη συζήτηση στη Βουλή για μέρες», σημειώνει το δημοσίευμα, προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι «ο Ζάεφ από την πλευρά του έχει προαναγγείλει εκλογές για την περίπτωση που το εγχείρημά του αποτύχει».

Σε αυτό το κλίμα ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε χθες ότι πρέπει να γίνει κατανοητό στα Σκόπια ότι δεν υπάρχει ουδεμία λύση χωρίς την αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:59 - 16 Οκτ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.