ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΠΓΔΜ:Αποχώρησε το VMRO από τη Βουλή-«Θόρυβος» από την παραίτηση Κοτζιά

18:35 - 17 Οκτ 2018 | Ειδήσεις
ΠΓΔΜ:Αποχώρησε το VMRO από τη Βουλή-«Θόρυβος» από την παραίτηση Κοτζιά
Η κοινοβουλευτική διαδικασία στην ΠΓΔΜ αναφορικά με τη συνταγματική αναθεώρηση που προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών φαίνεται πως δεν εξελίσσεται θετικά για τον Ζόραν Ζάεφ και την κυβέρνησή του. Την ίδια ώρα Σκοπιανά ΜΜΕ θεωρούν αρνητική εξέλιξη την παραίτηση Κοτζιά από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα.

Ας ξεκινήσουμε, όμως, από τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ, όπου την τρίτη ημέρα της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για τη συνταγματική αναθεώρηση, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αποφάσισαν να αποχωρήσουν, εκφράζοντας έτσι την αντίθεσή τους με τις διαδικασίες που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Η κυβέρνηση Ζάεφ αναζητεί πλειοψηφία 80 βουλευτών (έχει 69) για να περάσει τη συνταγματική αναθεώρηση και η αντιπολίτευση μοιάζει για την ώρα να μην έχει... διαρροές.

Σε ανακοίνωσή της, η αξιωματική αντιπολίτευση των Σκοπίων αναφέρει ότι οι βουλευτές εγκαταλείπουν τη συζήτηση και λένε «όχι» στις συνταγματικές αλλαγές.

Ως εκ τούτου, η προσπάθεια του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ να βρει 80 ψήφους για να περάσει τον σκόπελο της πρώτης ψηφοφορίας φαίνεται ότι πέφτει στο «κενό» και φέρνει πιο κοντά τα Σκόπια στη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

Πάντως, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο της πΔΓΜ, η κυβέρνηση δεν αναμένεται να πραγματοποιήσει την πρώτη ψηφοφορία πριν την Παρασκευή, ενώ μετά και την εγκατάλειψη του κτιρίου της Βουλής από την κοινοβουλευτική διαδικασία, άγνωστες παραμένουν οι επόμενες ενέργειες.
Αντιδράσεις για την παραίτηση Κοτζιά
Την ίδια ώρα η παραίτηση του Νίκου Κοτζιά από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας προκάλεσε αντιδράσεις και στα Σκόπια, με τα περισσότερα ΜΜΕ να το «παίζουν» πρώτο θέμα.
«Ο Τσίπρας αποδέχθηκε την παραίτηση του Κοτζιά και αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών για «επιτυχή ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών», αναφέρει χαρακτηριστικά ο τίτλος της ιστοσελίδας, «mia.mk».
Το πιο σκληρό σχόλιο πάντως έρχεται από τον τηλεοπτικό σταθμό «ALFA tv», ο οποίος κάνει λόγο για φθορά της ελληνικής κυβέρνησης.
Μάλιστα, μέσα στο άρθρο τονίζει πως "η συμφωνία Πρεσπών καταστρέφεται από την ελληνική κυβέρνηση"! Επίσης αναφέρεται στο «εκρηκτικό» υπουργικό Συμβούλιο και εκτιμά πως μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις, η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν τις πρόωρες εκλογές!
Σίγουρα τα παραπάνω δεν βοηθούν τον Ζάεφ να πείσει βουλευτές της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν τη συνταγματική αναθεώρηση.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.