ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πιέσεις Λεμέρ για την αύξηση της φορολογίας σε Google-Apple-Facebook

14:05 - 18 Οκτ 2018 | Ειδήσεις
Έφτασε η ώρα των αποφάσεων για την Ευρώπη σε ότι αφορά τη φορολόγηση μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών όπως η Google, η Apple και η Facebook, σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

Ειδικότερα, ο Λεμέρ δήλωσε ότι τα εμπόδια είναι εντελώς πολιτικά και ότι έχουν αντιμετωπιστεί όλα τα τεχνικά ζητήματα αναφορικά με το πώς θα επιβληθεί φόρος στα έσοδα που αντλούνται από τις διαδικτυακές υπηρεσίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι υποστηρικτές και οι αντιφρονούντες

Η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έχει ηγηθεί μιας εκστρατείας προκειμένου οι εταιρίες με σημαντικά ψηφιακά έσοδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση να πληρώνουν μεγαλύτερο φόρο στην πηγή των εσόδων τους. Η Γερμανία εδώ και καιρό εμφανίζεται χλιαρή στην ιδέα, με μικρότερα κράτη-μέλη με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, όπως το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία, να αντιτίθενται στην πρόταση.

«Αρκετά με τις συζητήσεις. Αρκετά με τις κουβέντες. Αρκετά με τις δικαιολογίες!», δήλωσε ο Λεμέρ σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Public Senat. «Αυτό που μπαίνει στη μέση, όπως πάντα στην Ευρώπη, είναι η έλλειψη πολιτικής θέλησης. Όλα τα τεχνικά ζητήματα έχουν επιλυθεί».

Ο Λεμέρ έχει δηλώσει ότι μια μικρή ή μια μεσαία επιχείρηση σε μια ευρωπαϊκή χώρα όπως η Γαλλία, η Γερμανία ή η Ιταλία καταβάλλει κατά μέσο όρο 14 ποσοστιαίες μονάδες παραπάνω φόρο από την Google, την Amazon, τη Facebook και την Apple.

Τι λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει οι εταιρίες με υψηλά ψηφιακά έσοδα στην Ευρώπη να καταβάλουν φόρο 3% επί του τζίρου από τις διαδικτυακές υπηρεσίες στην ΕΕ. Αυτό αναμένεται να εισφέρει περίπου 5 δισεκ. ευρώ.

Οι ψηφοφόροι θα τιμωρήσουν τα κυρίαρχα κόμματα στις ευρωεκλογές της επόμενες χρονιάς εάν το μπλοκ εμφανιστεί ανίκανο να υψώσει το ανάστημά του απέναντι στους επιχειρηματικούς γίγαντες και να προστατεύσει τους πολίτες, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

«Είναι ώρα η Ευρώπη να αποφασίσει εάν θέλει να γίνει μια ήπειρος υποτελής… ή μια κυρίαρχη ήπειρος», δήλωσε.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.