ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ένταξη στην Ευρωζώνη και στο Σένγκεν θέλει η Ρουμανία!

15:44 - 23 Οκτ 2018 | Ειδήσεις
Ένταξη στην Ευρωζώνη και στο Σένγκεν θέλει η Ρουμανία!
Προτεραιότητα για την Ρουμανία, η ένταξη της στην Ευρωζώνη και στον χώρο του Σένγκεν, δήλωσε, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, ο Ρουμάνος Πρόεδρος Ιωάννης Κλάους, σε μία συζήτηση που αφορούσε το μέλλον της… Ευρώπης.

Έντεκα χρόνια μετά την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ και λίγους μήνες πριν αναλάβει, την εκ περιτροπής προεδρία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η Ρουμανία, ο πρόεδρος Κλάους τάχθηκε υπέρ της ενότητας, της συνοχής και της αλληλεγγύης στην Ευρωπαϊκή Ένωση που, όπως είπε, θα πρέπει να αποκτήσει μία κοινή και ενιαία ευρωπαϊκή φωνή.

Ο Πρόεδρος υπενθύμισε τις πολυάριθμες προκλήσεις που αντιμετώπισε πρόσφατα η ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοπιστωτικών και μεταναστευτικών κρίσεων, οι οποίες αμφισβήτησαν την ευρωπαϊκή ενότητα. Ωστόσο, επεσήμανε ότι αυτή η δύσκολη περίοδος μας έχει οδηγήσει σε «μια θετική συνειδητοποίηση - υπάρχει ένα νήμα που μας ενώνει, είναι μια πραγματικότητα που βασίζεται σε κοινές αξίες».

 Αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη συζήτηση για το ευρωπαϊκό μοντέλο «Μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων ή μια Ευρώπη ομόκεντρων κύκλων», είπε ότι «οι Ευρωπαίοι πολίτες χρειάζονται απτά αποτελέσματα και καλά νέα για την ασφάλεια, την ειρήνη και την ευημερία».

Τονίζοντας την σημασία που έχει η συνοχή για την ΕΕ, υπογράμμισε πως αυτό «δεν είναι μόνο μια φιλοδοξία για τα νέα κράτη μέλη αλλά αποτελεί αναγκαιότητα και για τα παλαιότερα μέλη της ΕΕ».

«Η πορεία μιας ισχυρής και ασφαλούς ΕΕ πρέπει να είναι μια διευρυμένη ΕΕ», δήλωσε ο κ. Κλάους. «Δεν μπορούμε να είμαστε βασικοί παίκτες σε διεθνές επίπεδο εάν δεν μπορούμε να επηρεάσουμε σημαντικά τους γείτονές μας.»

Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.