ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κηρύχθηκε ο «πόλεμος» Ιταλίας-Κομισιόν- Το… μέγα ερώτημα ενόψει Ευρωεκλογών

08:05 - 24 Οκτ 2018 | Ειδήσεις
Κηρύχθηκε ο «πόλεμος» Ιταλίας-Κομισιόν- Το… μέγα ερώτημα ενόψει Ευρωεκλογών
Η «κόκκινη κάρτα» που έδειξε η Κομισιόν στον προϋπολογισμό της ιταλικής κυβέρνησης αποτελεί τον πρώτο «πυροβολισμό» στον πόλεμο Βρυξελλών – Ρώμης, που ξεκίνησε πια με κάθε επισημότητα. Οι πρώτες αντιδράσεις των Ιταλών δεν δείχνουν διάθεση υποχώρησης, οι αγορές δεν κρύβουν την ανησυχία τους και οι επόμενοι μήνες αναμένονται ιδιαίτερα κρίσιμοι για το μέλλον ολόκληρης της Ευρώπης, καθώς δεν μιλάμε απλώς για μία… μάχη αριθμών, αλλά για μία πολιτική μάχη με πολύ μεγάλη σημασία ενόψει και των ευρωεκλογών του Μαΐου.

Το «ντέρμπι» Κομισιόν-Ιταλίας έχει ως αφορμή τους αριθμούς. Το έλλειμμα και το χρέος της Ιταλίας. Στην πραγματικότητα, όμως, αποτελεί μία πολιτική σύγκρουση των λαϊκιστικών, αντιευρωπαϊκών δυνάμεων που επιθυμούν να… αλώσουν το ευρωκοινοβούλιο, με τις δυνάμεις που κυριαρχούν εδώ και χρόνια στα σαλόνια της ΕΕ.

Καθώς η Ένωση οδεύει προς τις πιο κρίσιμες ευρωεκλογές για το μέλλον της ευρωζώνης, το αποτέλεσμα της διαμάχης για τον ιταλικό προϋπολογισμό και το ποιος θα κάνει τις μεγαλύτερες υποχωρήσεις, θα παίξει σημαντικό ρόλο στην έκβαση των ευρωεκλογών σε κάθε γωνιά της Ευρώπης.

Τα παραπάνω δικαιολογούν απόλυτα την απόφαση της Κομισιόν να απορρίψει για πρώτη φορά στα χρονικά προϋπολογισμό χώρας της ευρωζώνης και να ζητήσει να ξαναγραφτεί από την αρχή.

Χωρίς να σηκώσουν τους τόνους, οι Ευρωπαίοι πέταξαν την μπάλα στο γήπεδο της Ιταλίας, ελπίζοντας πως η Ρώμη θα υποχωρήσει. Έκαναν τη σωστή επιλογή; Θα δείξει...

Σύμμαχος, πάντως, της Κομισιόν σε αυτή την προσπάθεια αναμένεται να είναι οι αγορές που θα πιέσουν τους Ιταλούς, αλλά και οι ενδοκυβερνητικές κόντρες ανάμεσα σε Ντι Μάιο και Σαλβίνι που έχουν ήδη ξεκινήσει στο εσωτερικό της χώρας και που οι Ευρωπαίοι ελπίζουν πως θα ενταθούν όσο ο κλοιός θα σφίγγει γύρω από την ιταλική οικονομία.

Η πρώτη επίσημη αντίδραση της ιταλικής κυβέρνησης, ωστόσο, δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης. Αντίθετα και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι θέλησαν να πλασάρουν το προφίλ του ήρωα και δηλώνουν έτοιμοι για «πόλεμο».

Ντι Μάιο: Δεν θα παραδοθούμε

O αρχηγός των Πέντε Αστέρων και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Λουίτζι Ντι Μάιο, σχολίασε μέσω Facebook την απόρριψη του ιταλικού προϋπολογισμού:

«Ξέρουμε ότι είμαστε το τελευταίο φράγμα για την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων των Ιταλών. Και για τον λόγο αυτό δεν θα σας απογοητεύσουμε. Ξέρουμε ότι αν παραδοθούμε, θα γυρίσουν άμεσα οι "ειδήμονες" που τάσσονται υπέρ των τραπεζών και της λιτότητας. Και για τον λόγο αυτό δεν θα παραδοθούμε. Ξέρουμε ότι ακολουθούμε τον σωστό δρόμο. Και για τον λόγο αυτό δεν θα σταματήσουμε», έγραψε.

Σαλβίνι: «Δεν θα αφαιρέσουμε ούτε ένα ευρώ από τον προϋπολογισμό»

Ακολούθησε ο ακροδεξιός, Ματέο Σαλβίνι, σε ανάλογο ύφος, λέγοντας πως «η Κομισιόν δεν έχει καμία δουλειά να παρεμβαίνει».

«Δεν θα αφαιρέσουμε ούτε ένα ευρώ από τον προϋπολογισμό» δήλωσε και πρόσθεσε προσωπικά είμαι διαθέσιμος να συναντηθώ ακόμα κι αύριο με τον πρόεδρο της Κομισιόν για να το εξηγήσω πως θα αναπτυχθεί η ιταλική οικονομία χάρη σε αυτόν τον ελιγμό. Αλλά κανείς δεν θα αφαιρέσει ούτε ένα ευρώ από τον προϋπολογισμό», δήλωσε σύμφωνα με τη Washington Post.

Το μεγάλο ερώτημα ενόψει ευρωεκλογών

Η Ιταλία έχει μπροστά της τρεις μήνες για να αποφασίσει πώς θα κινηθεί και σίγουρα θα υπάρξουν έντονες διαβουλεύσεις ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους.

Στο ίδιο διάστημα η Κομισιόν θα περιμένει να δει πώς θα της βγει η απόφασή της να μη βάλει νερό στο κρασί της και να ζητήσει από τους λαϊκιστές της Ρώμης να υψώσουν λευκή πετσέτα.

Οι Ευρωπαίοι ελπίζουν πως θα βγουν νικητές και θα αναγκάσουν τους Ιταλούς σε υποχώρηση, όπως έκαναν στο παρελθόν και με την πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα στην Ελλάδα.

Διεθνείς αναλυτές, όμως, ρίχνουν στο τραπέζι ένα κρίσιμο ερώτημα. Μήπως η «σκληρή» τακτική ενισχύσει τελικά τις αντιευρωπαϊκές δυνάμεις στις επικείμενες ευρωεκλογές;  

Γιατί ο Σαλβίνι κάτι τέτοιο να έχει κατά νου. Να βγει μπροστά ως «αντιστασιακός» στους… κακούς της ΕΕ που καταδυναστεύουν τις ζωές των Ιταλών πολιτών. Ακόμη κι αν η Ιταλία… λυγίσει, στις ευρωεκλογές, οι ακροδεξιοί στην Ιταλία, τη Γαλλία και αλλού, ενδεχομένως, να έχουν ένα έξτρα επιχείρημα για να ξεδιπλώσουν την αντιευρωπαϊκή τους ρητορική.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.