ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φάκελος Κύπρου: «Εξαιρετικά τεκμήρια» λέει ο ιστορικός Τ. Σακελλαρόπουλος

11:43 - 25 Οκτ 2018 | Ειδήσεις
Φάκελος Κύπρου: «Εξαιρετικά τεκμήρια» λέει ο ιστορικός Τ. Σακελλαρόπουλος
O Φάκελος της Κύπρου περιλαμβάνει όλο το υλικό της Εξεταστικής Επιτροπής, από το 1986 ως το 1988, που συνέστησε η Βουλή για το θέμα του πραξικοπήματος κατά του Μακαρίου, της εισβολής των Τούρκων και της γενικότερης στάσης του ελληνικού Στρατού προς αυτά.

Μέχρι τώρα έχουμε ένα πολύ γενικό περίγραμμα, βασισμένο κυρίως σε διηγήσεις και απομνημονεύματα, «είναι η πρώτη φορά που έχουμε τεκμηριωμένο υλικό μέσα από τις καταθέσεις των πρωταγωνιστών, μέσα από την εξέταση που έχουν υποστεί από τους βουλευτές», είπε ο κ. Σακελλαρόπουλος, τονίζοντας ότι ήταν «εδώ και δεκαετίες πάγιο αίτημα της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου να ανοιχθεί αυτό το υλικό και να δοθεί στην έρευνα, προκειμένου να φωτιστεί αυτή η εξαιρετικά σκοτεινή πλευρά της ελληνικής Ιστορίας, που αφορά κατά κύριο λόγο την παρεμβατικότητα του Στρατού στην πολιτική ζωή και βεβαίως την ανατροπή του καθεστώτος στην Κύπρο».

«Είναι ένα μεγάλο ταμπού», όπως είπε χαρακτηριστικά, «το πώς χειρίστηκε η Ελλάδα αυτές τις συνθήκες και επ' αυτού βασίστηκε και ξεκίνησε η δική μας Μεταπολίτευση. Δυστυχώς καθίσταται δυνατή μετά την καταστροφή της Κύπρου, κάτι ολέθριο με ευθύνες Ελλήνων σε πολύ μεγάλο βαθμό. Προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία, μέσα από τις καταθέσεις των μαρτύρων ... βγαίνει εξαιρετικά το κλίμα της εποχής. Προκύπτει ότι η σύγκρουση για την ανατροπή του Μακαρίου ήταν και εμφύλια ενδοκυπριακή διαδικασία, με Ελλαδίτες πρωταγωνιστές, αλλά υπήρξαν και Κύπριοι που έπληξαν τον Μακάριο».

«Προκύπτει επίσης το τι σημαίνει δικτατορία, στην Ελλάδα και στην Κύπρο, για την ανατροπή μίας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης, το πώς αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι σε επίθεση από εξωτερικό εχθρό καθίστανται από αδύναμοι ως αδρανείς», προσέθεσε ο ίδιος.

Ο κ. Σακελλαρόπουλος τόνισε ότι «το πιο ουσιαστικό και βαθύ είναι το τι συνέβαινε το 1974 στην Κύπρο, ποια ήταν η στάση των Ελλήνων αξιωματικών προς τους Ελληνοκύπριους, που πέρα από την επεμβατικότητα, έφτανε πολλές φορές στα όρια της αποικιοκρατίας».

Χαρακτήρισε την απόφαση να δημοσιοποιηθεί ο Φάκελος της Κύπρου «πάρα πολύ μεγάλη, είναι μία βασική ανατροπή και κάθαρση, αποδοχή μίας ιστορικής πραγματικότητας που μέχρι τώρα ο κόσμος δίσταζε να "ανοίξει"».

Ανέφερε μάλιστα ότι «οι πρώτοι δέκα φάκελοι ήταν εξαφανισμένοι, είχαμε μόνο τις κασέτες που έπρεπε να απομαγνητοφωνηθούν εκ νέου. Μετά, προχώρησαν στην έκδοση του τεκμηριωμένου υλικού. Δεν έχει επέμβει κανείς επάνω του, υπάρχουν τα λάθη, οι παρατυπίες, οι χειρόγραφες διορθώσεις, είναι απολύτως γνήσιο τεκμήριο. Είναι υλικό που έχει εξαιρετικά τεκμήρια για μία περίοδο, της δεκαετίας του '70. που θα αρχίσει να συζητιέται και μελετάται πολύ εμφατικά».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.