ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξεκίνησε ο χορός των Χριστιανοδημοκρατών… δελφίνων- Οι υποψήφιοι διάδοχοι της Μέρκελ

08:00 - 30 Οκτ 2018 | Ειδήσεις
Ξεκίνησε ο χορός των Χριστιανοδημοκρατών… δελφίνων- Οι υποψήφιοι διάδοχοι της Μέρκελ
Η Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε τη Δευτέρα την αποχώρησή της από την ηγεσία του CDU και ήδη ξεκίνησε ο χορός των Χριστιανοδημοκρατών… δελφίνων.

Η κα. Μέρκελ ανακοίνωσε πως θα παραμείνει Καγκελάριος μέχρι το 2021 όταν και ολοκληρώνεται η θητεία της, ωστόσο, ανοίγει τη διαδικασία στο κόμμα της για νέα ηγεσία. Υποστήριξε επίσης πως δεν θα δώσει «δαχτυλίδι» σε κάποιον υποψήφιο, αλλά θα αφήσει να διεξαχθεί μία ανοιχτή διαδικασία εκλογής στο συνέδριο του κόμματος που είναι προγραμματισμένο για τις 6 με 8 Δεκεμβρίου.

Λίγες ώρες  μόνο μετά την ανακοίνωση της… απόσυρσης της Άνγκελα Μέρκελ εμφανίστηκαν και οι πρώτοι υποψήφιοι διάδοχοι.

Η «μίνι Μέρκελ»

Πρώτη απ’ όλους ανακοίνωσε δημόσια πως θα διεκδικήσει την ηγεσία του CDU η Ανεγκρέτ Καρμπ Καρενμπάουερ, γενική γραμματέας του κόμματος, που έχει στενές σχέσεις με την Καγκελάριο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ξεχώρισε στην ιεραρχία του κόμματος και το γεγονός ότι το προσωνύμιό της είναι «μίνι Μέρκελ».

Η 55χρονη μητέρα τριών παιδιών ήταν διαδοχικά υπουργός Εσωτερικών, Παιδείας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο κρατίδιο του Ζάαρ πριν αναδειχθεί το 2011 πρωθυπουργός του κρατιδίου.

Από τότε κατάφερε δύο φορές να κερδίσει τις τοπικές εκλογές - την τελευταία φορά τον Μάρτιο του 2017, σε μια περίοδο που το κόμμα της σημείωνε σε εθνικό επίπεδο θεαματική πτώση. 

Annegret Kramp Karrenbauer Angela Merkel CDU Generalsekretärin

Τον περασμένο Φεβρουάριο εξελέγη γενικός γραμματέας του CDU,  με ποσοστό 99%! Μεγάλο της προσόν αποτελεί πως ναι μεν θεωρείται «άνθρωπος της Μέρκελ», αλλά είναι παράλληλα πιο συντηρητική και έχει κατά καιρούς διαφωνήσει με την Καγκελάριο.

Άρμιν Λάσετ

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, του πολυπληθέστερου από τα 16 κρατίδια της Γερμανίας διεκδικεί επίσης τη θέση της Μέρκελ.

Ιστορικό στέλεχος του κόμματος και θιασώτης της φιλελεύθερης γραμμής της Μέρκελ, ο 57χρονος Λάσετ, θα μπορούσε να έχει ελπίδες μόνο αν το κόμμα αποφάσιζε να διατηρήσει την προς το Κέντρο πορεία του. Αν, λόγω των συνθηκών, επιδιώξει δεξιά στροφή, ο Λάσετ είναι δύσκολο να εκλεγεί.

Γενς Σπαν

Ο τρίτος… δελφίνος είναι ο 38χρονος υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, ο οποίος αποτελεί μία πιο ριζοσπαστική λύση για το CDU. Με συχνά ξεσπάσματα κατά της πολιτικής της Μέρκελ στο προσφυγικό, ο Σπαν θεωρείται πιθανό να κερδίσει τη «δεξιά» πτέρυγα του κόμματος.

Είναι από τους πολιτικούς του CDU, που κατά καιρούς έχει κερδίσει θετικά σχόλια και από τους ακροδεξιούς, συνεπώς, αν το κόμμα αποφασίσει να κινηθεί δεξιότερα (δεδομένης της ανόδου του AfD), τότε ο Σπαν θα μπορούσε να ξεχωρίσει.

Φρίντριχ Μερτς

Ο πρώην επικεφαλής της ΚΟ των κομμάτων της Χριστιανικής Ένωσης στη Βουλή, Φρίντριχ Μερτς, αναμένεται επίσης να διεκδικήσει την «καρέκλα» της Μέρκελ.

Ο Μερτς θεωρείται εσωκομματικός αντίπαλος της Μέρκελ. Είναι 62 ετών και τα τελευταία χρόνια είχε μείνει στο… περιθώριο. Θεωρεί λοιπόν πως με την αποχώρηση της Μέρκελ έχει την ευκαιρία να επανέλθει με πρωταγωνιστικό ρόλο.

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Οι παραπάνω είναι οι επικρατέστεροι υποψήφιοι για τη διαδοχή της Μέρκελ, χωρίς να αποκλείονται βέβαια και νέες υποψηφιότητες ή και εκπλήξεις.

Επίσης, σε όλες τις εξελίξεις που αφορούν το CDU δεν μπορεί κανείς να αφήσει στην απ’ έξω τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στα 76 του χρόνια μπορεί να μην είναι φαβορί για την προεδρία του κόμματος, αλλά δεν είναι και λίγοι αυτοί που θα ήθελαν να τον δουν να αναλαμβάνει δράση σε αυτή τη μεταβατική περίοδο.

Όπως και να ‘χει οι όποιες αποφάσεις και κινήσεις του το αμέσως επόμενο διάστημα, θα επηρεάσουν τις εξελίξεις.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.