ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: Τη Δευτέρα το "πράσινο φως" για έξοδο από επιτηρηση

14:56 - 03 Μαϊ 2007 | Ειδήσεις
Την μείωση του δημόσιου χρέους και του ελλείμματος ζητά η Κομισιόν από τα μέλη της ΕΕ, ενώ εμφανίζεται ικανοποιημένη από την πορεία της Ελλάδας και αναμένεται να δώσει το "πράσινο φως" της εξόδου από την επιτήρηση λόγω υπερβολικού ελλείμματος την επόμενη Δευτέρα, όταν δημοσιεύσει τις εκτιμήσεις της για την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κομισιόν, το 2007 θα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή χρονιά και με ισχυρό momentum, λόγω των βελτιωμένων οικονομικών συνθηκών, οι οποίες ενισχύουν τις επενδύσεις, των καλύτερων επιχειρηματικών συνεργασιών, της αυξημένης παραγωγικότητας και της θετικής προοπτικής για τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, για την Ελλάδα και τη Γερμανία ο Χ. Αλμούνια ανέφερε ότι οι δύο χώρες θα εξέλθουν πολύ γρήγορα από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος και το πράσινο φως θα δοθεί την επόμενη Δευτέρα, όταν η Επιτροπή δημοσιεύσει τις εκτιμήσεις της για τις οικονομίες των χωρών αυτών.

«Τα μέλη της ΕΕ καλούνται να καταβάλουν ισχυρές προσπάθειες, ώστε να θέσουν τα οικονομικά τους μεγέθη σε υγιή βάση», δήλωσε ο καθ’ ύλην επίτροπος Χοακίν Αλμούνια.  

Οπως αναφέρεται σε εκθεσή της Κομισιόν, στην οικονομική ευρωστία των χωρών - μελών της Ευρωζώνης, καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε η εισαγωγή του ευρώ. Με το νέο ενιαίο κοινό νόμισμα από το 1999, η ΟΝΕ χαρακτηρίζεται από σταθερά μακροοικονομικά στοιχεία, ενώ εχει ενθαρρύνει το εμπόριο μεταξύ των χωρών - μελών και την ενοποίηση των αγορών στην Ευρωζώνη.

Υπενθυμίζεται ότι ενδιαφέρον για την εισαγωγή του ευρώ στη χώρα τους εχουν εκδηλώσει χώρες όπως η Μάλτα και η Κύπρος ,ενώ οι οποιες αποφάσεις θα καθορίσουν την εισαγωγή του ευρωπαϊκού νομίσματος την 1η Ιανουαρίου του 2008.

Υπενθυμίζεται ότι το 2006 η οικονομία στην Ευρωζώνη «ετρεξε» με τους ταχύτερους ρυθμούς από το 2000, ενώ σε θετική τροχιά κινήθηκε και η απασχόληση, η οποία ενισχύθηκε κατά 1,5%, με αποτέλεσμα ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας να διαμορφωθεί σε 10 εκατ. από το 1999. Το ιδιο διάστημα, ο πληθωρισμός παρέμεινε περίπου στο 2% το 2006.

Μέτριας απόδοσης αναμένεται να είναι η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, ωστόσο οι εξαγωγές στην Ευρωζώνη θα διατηρήσουν τη δυναμική τους.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.