ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΗΠΑ: Στους Δημοκρατικούς η Βουλή Αντιπροσώπων-Διατηρούν τη Γερουσία οι Ρεπουμπλικανοί

09:45 - 07 Νοε 2018 | Ειδήσεις
ΗΠΑ: Στους Δημοκρατικούς η Βουλή Αντιπροσώπων-Διατηρούν τη Γερουσία οι Ρεπουμπλικανοί
Ένα διχασμένο Κογκρέσο προέκυψε μετά τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ, με του Δημοκρατικούς να ανακτούν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και τους Ρεπουμπλικανούς να διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας.

Το αποτέλεσμα των εκλογών, που εξέλαβε χαρακτήρα δημοψηφίσματος για τη διακυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, σηματοδοτεί την έναρξη μίας ταραχώδους περιόδου για το υπόλοιπο της θητείας του Ρεπουμπλικανού προέδρου, καθώς οι Δημοκρατικοί θα έχουν πλέον την δυνατότητα να θέσουν εμπόδια σε μεγάλο μέρος του προγράμματός του στην Βουλή.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα αποτελέσματα, στη Γερουσία οι Ρεπουμπλικάνοι αποκτούν 51 έδρες, ενώ οι Δημοκρατικοί 43. Όσον αφορά στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι Δημοκρατικοί αποκτούν τον έλεγχο με 213 έδρες, έναντι 191 των Ρεπουμπλικανών.

Σε μία πρώτη αντίδραση, μέσω Twitter, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε λόγο για «τεράστια επιτυχία», ευχαριστώντας τους υποστηρικτές του που επέτρεψαν στους Ρεπουμπλικανούς να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας. «Τεράστια επιτυχία. Σας ευχαριστώ όλους», έγραψε στην ανάρτησή του ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία.

Επανεξελέγη ο Τεντ Κρουζ στο Τέξας

Στο Τέξας, ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ επανεξελέγη προσφέροντας μία σημαντική νίκη στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έπειτα από μία αμφίρροπη αναμέτρηση με τον δημοκρατικό Μπέτο Ο'Ρουρκ.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των δικτύων ABC και NBC, ο Τεντ Κρουζ επικρατεί ξεκάθαρα του 40χρονου ανερχόμενου αστέρα του Δημοκρατικού Κόμματος. Η νίκη του επιτρέπει στους Ρεπουμπλικανούς να διατηρήσουν μία κρίσιμης σημασίας έδρα και τον έλεγχό τους επί της Γερουσίας.

Η μονομαχία Κρουζ-Ο' Ρουρκ ήταν μία από τις βασικές αυτών των ενδιάμεσων εκλογών, κατ' αρχάς εξαιτίας της πολιτικής και οικονομικής σημασίας της πολιτείας του Τέξας και κατά δεύτερον εξαιτίας του χάσματος ανάμεσα στους δύο υποψήφιους.

Ο Ρόμνεϊ πάει Γερουσία

Στη Γερουσία εξελέγη και ο πρώην διεκδικητής του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων για την αμερικανική προεδρία, Μιτ Ρόμνεϊ, εξέλιξη που σηματοδοτεί και επισήμως την επάνοδό του στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ο Ρεπουμπλικάνος κέρδισε τη Δημοκρατική υποψήφια Τζένι Ουίλσον στην πολιτεία της Γιούτα, όπου έχει να εκλεγεί Δημοκρατικός στη Γερουσία πάνω από 40 χρόνια.

Ο Ρόμνεϊ θα αναλάβει καθήκοντα στη Γερουσία στις αρχές του Ιανουαρίου του 2019 για εξαετή θητεία. Σφοδρός επικριτής του Τραμπ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, ο Ρεπουμπλικάνος είχε χαρακτηρίσει τον μεγιστάνα των ακινήτων «τσαρλατάνο», αν και έκτοτε κατέβασε τους τόνους, τουλάχιστον δημόσια.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:35 - 07 Νοε 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.