ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πώς διαβάζει η Citi τις ενδιάμεσες εκλογές:Αλλάζει η διακυβέρνηση Τραμπ

16:15 - 07 Νοε 2018 | Ειδήσεις
Πώς διαβάζει η Citi τις ενδιάμεσες εκλογές:Αλλάζει η διακυβέρνηση Τραμπ
Μία πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος στις ΗΠΑ επιχειρεί να πραγματοποιήσει η Citi.

Σύμφωνα με την ανάλυση της τράπεζας, το αποτέλεσμα της κάλπης ήταν «ευρέως αναμενόμενο» και οδηγεί αναπόφευκτα σε μία διαιρεμένη κυβέρνηση, καθώς η Δημοκρατικοί επικράτησαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων και οι Ρεπουμπλικανοί στη Γερουσία.

Η τράπεζα εκτιμά ότι η απώλεια της Βουλής από το κόμμα του προέδρου Τραμπ, θα μπορούσε να αποκωδικοποιηθεί ως ένα -εν μέρει- μήνυμα αποδοκιμασίας των ψηφοφόρων στις μέχρι στιγμής κυβερνητικές επιδόσεις του Λευκού Οίκου.

Οι βασικές εκτιμήσεις της Citi:

  • Η αμερικανική οικονομία θα συνεχίσει να ωφελείται από τη φορολογική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Τραμπ, αλλά και τις βελτιωμένες συμφωνίες στον κλάδο των υποδομών. Ωστόσο, οι εμπορικές αβεβαιότητες, αλλά και οι απειλές έρευνας ή και μομφής εναντίον του προέδρου, θα υπονομεύσουν το οικονομικό κλίμα.
  • Το Κογκρέσο είναι πιθανό να έρθει σε συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους, προκειμένου να μετατεθεί για το 2020 ο προβλεπόμενος δημοσιονομικός εκτροχιασμός. Η δημοσιονομική πειθαρχία επομένως, αναμένεται να καταστεί κεντρικός παράγοντας στην προσπάθεια επανεκλογής του Τραμπ στην προεδρία.
  • Το διαιρεμένο Κογκρέσο είναι απίθανο να προκαλέσει μία ουσιώδη αλλαγή στην εξωτερική πολιτική του Τραμπ, καθώς οι Δημοκρατικοί δεν αποκλείεται να στηρίξουν τη σκληρή στάση σε μία σειρά θεμάτων, όπως το εμπόριο, δεδομένης της παραδοσιακά κριτικής στάσης του κόμματος απέναντι στις πολιτικές του ελεύθερου εμπορίου.
  • Οι κυρώσεις, επίσης, είναι πιθανόν να διατηρηθούν ως το αγαπημένο εργαλείο της εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ. Το ίδιο ισχύει για την απορρύθμιση, τη μετανάστευση και τη δημόσια ασφάλεια.
  • To αποτέλεσμα κατέδειξε ότι ο πρόεδρος Τραμπ εξακολουθεί να διαθέτει πιθανότητες επανεκλογής στον προεδρικό θώκο το 2020. Ωστόσο, το ενδεχόμενο σύστασης ερευνητικών επιτροπών στο Κογκρέσο, οι οποίες θα στρέφονται εναντίον της κυβέρνησης, θέτει σε κίνδυνο αυτή την προοπτική.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.