ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΝΤ και Κομισιόν πιέζουν την Ιταλία με τις προβλέψεις τους

16:34 - 08 Νοε 2018 | Ειδήσεις
ΔΝΤ και Κομισιόν πιέζουν την Ιταλία με τις προβλέψεις τους
Κομισιόν και ΔΝΤ πιέζουν και μέσω των φθινοπωρινών τους προβλέψεων την Ιταλία, προκειμένου να... συμμορφωθεί και να μην επιμείνει στο στόχο για έλλειμμα 2,4% στον προϋπολογισμό της.

Η ιταλική οικονομία θα αναπτυχθεί με χαμηλότερο ρυθμό απ' ό,τι αναμένει η Ρώμη τα επόμενα δύο χρόνια, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Κομισιόν προβλέπει ανάπτυξη 1,1% το 2018, ενώ η Ρώμη έχει πρόβλεψη για 1,2%. 

Η απόκλιση είναι μεγαλύτερη για το 2019, καθώς όπως μεταδίδει το Reuters, η Κομισιόν κάνει πρόβλεψη για 1,2%, την ώρα που η Ρώμη έχει στόχο για ανάπτυξη 1,5%.

Αντίστοιχα και για το 2020, η πρόβλεψη της Κομισιόν είναι για ανάπτυξη 1,3% και της Ρώμης 1,6%.

Από τις παραπάνω προβλέψεις προκύπτει ακόμα πως η ΕΕ θεωρεί πως αφού η ανάπτυξη δεν θα είναι η αναμενόμενη, θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο το έλλειμμα.

Καμπανάκια και από το ΔΝΤ

Η Ιταλία πρέπει να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος της, όσο ακόμη ο ρυθμός ανάπτυξης είναι υψηλός, σημειώνει από τη μεριά του και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Προβλέπει ότι το ΑΕΠ της Ιταλίας θα αυξηθεί 1% το 2019, 0,9% το 2020. 

Ο Πολ Τόμσεν σημείωσε ότι η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική θα μπορούσε να έχει αρνητική επίπτωση στην ανάπτυξη της Ιταλίας, καθώς η αντίδραση της αγοράς θα μπορούσε να είναι πολύ δυσμενής.

Αντίδραση Τρία

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Τζιοβάνι Τρία, δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για τις παραπάνω προβλέψεις, τις οποίος χαρακτήρισε "ανακριβείς".

«Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ιταλικό έλλειμμα παρουσιάζουν έντονη αντίθεση με εκείνες της ιταλικής κυβέρνησης και προέρχονται από ανακριβή και ελλιπή ανάλυση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Λυπούμαστε που καταγράφεται αυτό το τεχνικό ολίσθημα από την πλευρά της Κομισιόν, το οποίο δεν θα επηρεάσει τη συνέχιση του εποικοδομητικού διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», πρόσθεσε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.