ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρκία: Γρίφος η ημερομηνία των εκλογών

15:56 - 03 Μαϊ 2007 | Ειδήσεις
Παρατείνεται και επεκτείνεται, σύμφωνα με όλα τις ενδείξεις, η πολιτική κρίση στην Τουρκία μετά την απόφαση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης να κάνει δεκτή την εισήγηση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου για πρόωρες εκλογές στις 22 Ιουλίου. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση αντάλλαξαν βέλη για τις ημερομηνίες διεξαγωγής των εκλογών, καθώς φαίνεται ότι δεν μπορούν να συμφωνήσουν ούτε σε αυτή την παράμετρο.


Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε το πρωί της Τετάρτης στην Εθνοσυνέλευση από την οποία ζήτησε να εγκρίνει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 24 Ιουνίου.

Στη διεξαγωγή των εκλογών στις 22 Ιουλίου αντέδρασε το κεμαλιστικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, (CHP) επειδή όπως είπε η ημερομηνία αυτή, στην «καρδιά» του καλοκαιριού, συμπίπτει με την περίοδο που αρκετοί πολίτες βρίσκονται μακριά από τα εκλογικά τους κέντρα λόγω διακοπών. Αντ' αυτού πρότεινε οι εκλογές να γίνουν τον Ιούνιο ή τον Σεπτέμβριο.

Απαντώντας ο κ. Ερντογάν είπε ότι και στο παρελθόν έχουν γίνει εκλογές την περίοδο αυτή και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι αναζητεί προφάσεις.

Το κυβερνών κόμμα προτίθεται να υποβάλλει στο Κοινοβούλιο πρόταση για απευθείας εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από τους πολίτες, ενώ ήδη συζητείται η πρότασή του για μείωση του ηλικιάκού ορίου στο δικαίωμα έκλεγεσθαι των βουλευτών στα 25 έτη.

Επίσης, η τουρκική Εθνοσυνέλευση υιοθέτησε νέο χρονοδιάγραμμα για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει τη διενέργεια του νέου πρώτου γύρου της ψηφοφορίας την Κυριακή, 6 Μαΐου, ενώ ο δεύτερος γύρος ορίζεται στις 9 Μαΐου και οι επόμενοι δύο στις 12 και 15 Μαΐου αντίστοιχα.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.