ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ερντογάν για Ανατολική Μεσόγειο: Μην μας ζορίζετε

11:41 - 13 Νοε 2018 | Ειδήσεις
Ερντογάν για Ανατολική Μεσόγειο: Μην μας ζορίζετε
«Η αμερικανική Exxon Mobil και οι Ελληνοκύπριοι κάνουν μία δουλειά από κοινού. Οι ΗΠΑ δίνουν την εντύπωση ότι “μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις, εκτός από να μπεις στη συγκεκριμένη περιοχή”», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας λόγο για σύγκρουση συμφερόντων όσον αφορά στις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ειδικότερα, ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας για την ανατολική Μεσόγειο για τα ενεργειακά, είπε ότι οι έρευνες και τα γεωτρύπανα δεν θα περιοριστούν στα σημεία που βρίσκονται τώρα, τονίζοντας με νόημα ότι οι Αμερικανοί δεν θα έχουν αντίρρηση, αρκεί να μην πάνε τα τουρκικά συμφέροντα στην περιοχή των δικών τους συμφερόντων στην κυπριακή ΑΟΖ, δηλαδή στο οικόπεδο 10 όπου βρίσκεται το γεωτρύπανο της Exxon Mobil.

«Εμείς αρχίσαμε από τα βόρεια. Θα έχουμε δύο γεωτρύπανα και δύο πλοία σεισμικών ερευνών. Το ένα θα βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα και το άλλο στη Μεσόγειο», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τη «Hurriyet». 

Τα τουρκικά πλοία θα συνεχίσουν την ερευνητική δραστηριότητά τους στην περιοχή υπό την προστασία του Τουρκικού Ναυτικού, πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος. «Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο αποφασιστικό τρόπο. Δίπλα τους έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλειά τους. Εμείς για το θέμα αυτό λέμε στους φίλους μας τα απαραίτητα λόγια. Τους λέμε “μην μας ζορίζετε, μην μας στριμώχνετε”», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, ο Ερντογάν τόνισε ότι ο πλούτος της Κύπρου ανήκει στους Κύπριους και πρέπει να διανεμηθεί σωστά. «Δεν μιλάμε ωστόσο για τη διανομή των εσόδων αφότου έχουν γίνει όλες αυτές οι συμφωνίες. Οι τουρκοκυπριακές αρχές θα πρέπει επίσης να εμπλέκονται όταν γίνονται αυτές οι συμφωνίες», πρόσθεσε με νόημα.

Υπενθυμίζεται ότι το υπερσύγχρονο γεωτρύπανο Stena Ice Max της ExxonMobil κατέπλευσε νωρίτερα απ’ ό,τι αναμενόταν στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, την Κυριακή το βράδυ, με σκοπό  να προβεί σε  δύο γεωτρήσεις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.