ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: Αγνοεί ποιοι ελέγχουν τα Μέσα Ενημέρωσης στην ΕΕ!

13:05 - 13 Νοε 2018 | Ειδήσεις
Κομισιόν: Αγνοεί ποιοι ελέγχουν τα Μέσα Ενημέρωσης στην ΕΕ!
Με μια πολύ πρόσφατη, γραπτή του, απάντηση προς την Φιλανδή ευρωβουλευτή των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών PirkkoRuohonen-Lerner, ο Επίτροπος Γκάμπριελ παραδέχεται, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η Κομισιόν αγνοεί το ποιοι είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην ΕΕ αφού, όπως «ομολογεί», η Κομισιόν δεν συντάσσει και δεν δημοσιεύει, επί του παρόντος, επίσημες εκθέσεις για την ελευθερία και τον πλουραλισμό των ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης.

Η Φιλανδή ευρωβουλευτής, επικαλούμενη μελέτη του Media Pluralism Monitor που χρονολογείται από το 2016, υπογράμμισε ότι η συγκέντρωση της ιδιοκτησίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στις προσπάθειες διαφύλαξης της ποικιλομορφίας των πληροφοριών και των απόψεων στην Ευρώπη.

Τόνιζε δε ότι, σύμφωνα με την μελέτη «η έλλειψη διαφάνειας στην αποκάλυψη της ιδιοκτησίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης καθιστά δύσκολο να εξακριβωθεί ποιος κατέχει τι. Αυτό, με τη σειρά του, καθιστά πιο δύσκολο τον εντοπισμό πιθανών προκαταλήψεων στα μέσα ενημέρωσης.»

Υπενθύμιζε ακόμη ότι, από τον Μάιο του 2017, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με έκθεση του καλούσε την Κομισιόν, να συλλέξει πληροφορίες σχετικά με τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης στα κράτη μέλη και ζητούσε επίσης να δημιουργήσει έναν ετήσιο μηχανισμό για την αξιολόγηση των κινδύνων, από την έλλειψη  πολυφωνίας στα ευρωπαϊκά Μέσα Ενημέρωσης.

Ανέφερε δε για παράδειγμα ότι, στη Φινλανδία, τη Σουηδία ή τη Δανία,  δεν υπάρχει νομοθεσία που να περιορίζει τη συγκέντρωση της ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης ενώ, στη Φινλανδία, οι τέσσερις μεγαλύτεροι τηλεοπτικοί φορείς «μονοπωλούν» το 92% των θεατών και λαμβάνουν το 97% των κερδών.

Απαντώντας στο ερώτημα, το τι προτίθεται να πράξει η Κομισιόν, ο Επίτροπος Γκάμπριελ, υπενθυμίζει ότι, το άρθρο 11 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ ορίζει ότι η ελευθερία και ο πλουραλισμός των μέσων ενημέρωσης πρέπει να τηρούνται αλλά παραδέχεται ότι, η Κομισιόν δεν δημοσιεύει επί του παρόντος τις δικές της επίσημες εκθέσεις για την ελευθερία και τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης και ότι καμία χώρα της ΕΕ δεν προστατεύεται από κινδύνους όσον αφορά την ελευθερία και τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης!

Παραπέμπει δε στα αποτελέσματα του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ προγράμματος Παρακολούθησης του Πλουραλισμού των ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης, που θα δοθούν στην δημοσιότητα μέχρι το τέλος του έτους!

Νίκος Ρούσσης- Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.