ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurogroup: Εμβάθυνση, τραπεζική ένωση και μετεξέλιξη του ESM

18:59 - 19 Νοε 2018 | Ειδήσεις
Eurogroup: Εμβάθυνση, τραπεζική ένωση και μετεξέλιξη του ESM
Η εμβάθυνση της ΟΝΕ ήταν το μόνο ζήτημα το οποίο συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας, με τον Μάριο Σεντένο να κάνει λόγο για σημαντική πρόοδο, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά την τραπεζική ένωση έγινε αναφορά στο ότι οι τράπεζες είναι πλέον πολύ πιο ανθεκτικές. Οι προσπάθειες μείωσης του κινδύνου είναι σημαντικές και ανοίγουν το δρόμο περισσότερο διαμερισμό ρίσκου εντός της Ευρώπης. Υπό αυτό το πλαίσιο, είπε, είναι σημαντικό να υιοθετηθεί το «τραπεζικό πακέτο» επί του οποίου γίνεται διαπραγμάτευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αναφερόμενος στο θέμα της εξυγίανσης τραπεζών είπε πως εξετάστηκαν διάφορα σενάρια επί του θέματος για την παροχή ρευστότητας στον τραπεζικό τομέα και όπως είπε ο επικεφαλής του Eurogroup η συζήτηση θα συνεχιστεί.

Για τη μεταρρύθμιση του ESM ο Μάριο Σεντένο χαιρέτησε τη συμφωνία Κομισιόν – ESM για τη μελλοντική τους σχέση. Όπως είπε υπήρξε ισχυρή στήριξη στο Eurogroup στη συγκεκριμένη συμφωνία. 
Εδωσε έμφαση στο ότι δεν θα υπάρχουν αυτοματισμοί σε ότι αφορά πιθανές αναδιαρθρώσεις χρέους στο μέλλον αλλά θα δοθεί ρόλος στον ESM σε διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες επενδυτές.

Σε ότι αφορά ένα νέο δημοσιονομικό εργαλείο για την ευρωζώνη δόθηκε έμφαση στην γαλλογερμανική πρόταση για έναν προϋπολογισμό ευρωζώνης με τον επικεφαλής του Eurogroup να εκτιμά ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί. Ο επικεφαλής του Eurogroup πάντως δήλωσε ότι δεν συζητήθηκε το θέμα του μεγέθους αυτού του προϋπολογισμού.

Οι συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν και εν τέλει οι Eυρωπαίοι ηγέτες θα κληθούν να πάρουν τις αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.