ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ημερομηνίες-κλειδιά και πιθανά σενάρια για το ιταλικό… δράμα

08:22 - 22 Νοε 2018 | Ειδήσεις
Ημερομηνίες-κλειδιά και πιθανά σενάρια για το ιταλικό… δράμα
Μετά την οριστική απόρριψη του προϋπολογισμού της Ιταλίας από την Κομισιόν, για πρώτη φορά στα χρονικά της ευρωζώνης, οι δύο πλευρές ετοιμάζονται για ένα σκληρό παιχνίδι… πόκερ που είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς πώς θα εξελιχθεί.

Η Κομισιόν, έστω και σε χαμηλούς τόνους, άνοιξε και επίσημα πια το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Ιταλία, που, πάντως, από τη μεριά της δηλώνει πως δεν προτίθεται να υποχωρήσει και να αλλάξει το στόχο για έλλειμμα που στον προϋπολογισμό της αγγίζει το 2,4%.

Το επόμενο τρίμηνο λοιπόν αναμένεται ιδιαίτερα κρίσιμο και υπάρχουν συγκεκριμένες ημερομηνίες, στις οποίες θα πρέπει να αναμένουμε εξελίξεις:

 26- 30 Νοεμβρίου: Οι αντιπροσωπείες των κρατών- μελών της Ευρωζώνης θα αποφασίσουν πιθανότατα μέσα σε αυτή την εβδομάδα, εάν θα υιοθετήσουν τη γνώμη της Κομισιόν, κάτι που ασφαλώς και είναι εξαιρετικά πιθανό.

3 Δεκεμβρίου: Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνεδριάσουν και θα λάβουν αποφάσεις, βάσει προτάσεων της Κομισιόν, για το αν θα επιβληθούν κυρώσεις στην Ιταλία.

Εκτός από πρόστιμα, Μεταξύ των κυρώσεων που μπορεί να επιβληθούν στην Ιταλία είναι επίσης το πάγωμα των κοινοτικών πόρων και η υπαγωγή της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, ανάλογο με αυτό, στο οποίο βρίσκεται η Ελλάδα.

13- 14 Δεκεμβρίου: Οι ηγέτες της Ε.Ε. θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για μία Σύνοδο Κορυφής, στην οποία επιδιώκουν να λάβουν καθοριστικές αποφάσεις για το μέλλον της Ευρωζώνης. Πιθανότατα δεν θα λείψουν τα πυρά κατά της Ρώμης. 

21 Ιανουαρίου: Η πρώτη συνάντηση του 2019 για τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης θα έχει σίγουρα την Ιταλία στην ατζέντα της. Είτε θα συνεχιστούν οι κυρώσεις, είτε θα αναθεωρηθούν, αν έχει αλλάξει στάση η Ρώμη.

Θεωρείται, πάντως, βέβαιο πως δεν θα γίνουν βιαστικές κινήσεις. Είναι φανερό πως η Κομισιόν θέλει να δείξει πως είναι ισχυρή, αλλά δεν θέλει να δημιουργήσει πανικό στις αγορές. Από την άλλη μεριά, το ίδιο θέλει και η Ιταλία, που παράλληλα όμως, δεν θέλει να δείξει ότι υποχωρεί στις πιέσεις.

Έρχονται, άλλωστε και ευρωεκλογές, στις οποίες ουσιαστικά θα αναμετρηθούν οι δυνάμεις που εκφράζει από τη μία η Κομισιόν, με αυτές που εκφράζει η λαϊκιστική κυβέρνηση των Ντι Μάιο, Σαλβίνι στην Ιταλία.

Όσοι λοιπόν προβλέπουν πως σύντομα θα υπάρξει εκτόνωση της κατάστασης, επιτρέψτε μας να θεωρήσουμε πως θα διαψευστούν, καθώς δεν φαίνονται σημάδια για διάθεση συμβιβασμού σε καμία από τις δύο πλευρές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.