ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο Βράχο του Γιβραλτάρ "σκάει" το Brexit

16:32 - 24 Νοε 2018 | Ειδήσεις
Στο Βράχο του Γιβραλτάρ "σκάει" το Brexit
Στον βράχο του Γιβραλτάρ κινδυνεύει να πέσει η συμφωνία Ευρώπης και Μεγάλης Βρετανίας για το BREXIT. Ο κίνδυνος προέρχεται από την ισπανία η οποία ζητά γραπτές δεσμεύσεις που θα ορίζουν τη σχέση μεταξύ Μ. Βρετανίας και Γιβραλτάρ και γενικότερα το εμπορικό καθεστώς του “Βράχου”. Δεσμεύσεις με τις οποίες αν δεν συμφωνεί θα ασκήσει βέτο κατά της συμφωνίας.

 

 

Διεθνείς αναλυτές εκφράζουν ανησυχία οτι αν δεν βρεθεί λύση με την Ισπανία για το Γιβραλατάρ, ίσως να μη πραγματοποιηθεί καν η Σύνοδος Κορυφής της Κυριακής. Σήμερα Σάββατο, η βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συναντάται με τον Γιούνκερ για τις τελευταίες λεπτομέρειες.

 

Η συμφωνία αποχώρησης αναμένεται να υπογραφεί την Κυριακή 25 Νοεμβρίου από τη Σύνοδο Κορυφής των 27 της Ε.Ε. Πρόκειται για ένα κείμενο 585 σελίδων το οποίο έχει νομική ισχύ αλλά σύμφωνα με τους επικριτές του είναι ασαφές και αόριστο και δεν καλύπτει πολλά σημαντικά - κατά τους Βρετανούς κυρίως - ζητήματα. Ένα από αυτά το οποίο προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις στη Μεγάλη βρετανία είναι το ζήτημα των χωρικών υδάτων της Αγγλίας και το δικαίωμα των Ευρωπαίων ψαράδων να ψαρεύουν σε αυτά. Οι Βρετανοί ψαράδες ήταν από τους πλέον φανατικούς αντι - ευρωπαίους στις διαδικασίες αποχώρησης.

 

Ακόμη όμως και αν υπογραφεί αύριο στη Σύνοδο Κορυφής η συμφωνία, θα πρέπει να εγκριθεί στη συνέχεια και συγκεκριμένα στις 11 Δεκεμβρίου από το βρετανικό Κοινοβούλιο, πράγμα που αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να θεωρείται καθόλου βέβαιο. Το ζήτημα λοιπόν της Μέι, είναι αν θα καταφέρει να πείσει τους συναδέλφους της να το εγκρίνουν. Η ίδια πάντως τονίζει σε κάθε ευκαιρία οτι δεν πρόκειται να βρεθεί καλύτερη συμφωνία αποχώρησης από αυτήν και οτι αν δεν εγκριθεί η αποχώρηση θα γίνει με χαοτικές συνθήκες.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 16:41 - 24 Νοε 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.