ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμφώνησαν Βρετανία - Ισπανία για το Γιβραλτάρ

18:29 - 24 Νοε 2018 | Ειδήσεις
Συμφώνησαν Βρετανία - Ισπανία για το Γιβραλτάρ
Τελικά η συνάντηση της Βρετανίδας Πρωθυπουργού Τερέζας Μέι με τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, απέδωσε καρπούς και βρέθηκε λύση για το εμπορικό καθεστώς του Γιβραλτάρ. Ο ισπανός Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε επισήμως “έχουμε λύση για το Γιβραλτάρ” και η Ισπανία δεν θα ασκήσει βέτο στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής των 27 που αναμένεται να εγκρίνει την αποχώρηση της Μεγ. Βρετανίας από την Ευρωπαική Ένωση. Μετά την εξέλιξη αυτή αναμένεται οτι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα υπογράψουν όλοι τη συμφωνία με τη Μεγ. Βρετανία και μένει στη συνέχεια να την εγκρίνει και το Βρετανικό Κοινοβούλιο στις 11 Δεκεμβρίου. Μέχρι πρίν από λίγο υπήρχε έντονη ανησυχία οτι η Ισπανία θα ασκήσει βέτο κατά της συμφωνίας στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής, εξαιτίας των διαφωνιών που υπήρχαν για το εμπορικό καθεστώς του Γιβραλτάρ το οποίο είναι ένας βρετανικός θύλακας μέσα στην Ισπανία. Νωρίτερα το Reporter.gr έγραφε:

 

Στον βράχο του Γιβραλτάρ "σκάει" το Brexit

 

Στον βράχο του Γιβραλτάρ κινδυνεύει να πέσει η συμφωνία Ευρώπης και Μεγάλης Βρετανίας για το BREXIT.  Ο κίνδυνος προέρχεται από την ισπανία η οποία ζητά γραπτές δεσμεύσεις που θα ορίζουν τη σχέση μεταξύ Μ. Βρετανίας και Γιβραλτάρ και γενικότερα το εμπορικό καθεστώς του “Βράχου”. Δεσμεύσεις με τις οποίες αν δεν συμφωνεί θα ασκήσει βέτο κατά της συμφωνίας.

Διεθνείς αναλυτές εκφράζουν ανησυχία οτι αν δεν βρεθεί λύση με την Ισπανία για το Γιβραλατάρ, ίσως να μη πραγματοποιηθεί καν η Σύνοδος Κορυφής της Κυριακής. Σήμερα Σάββατο, η βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συναντάται με τον Γιούνκερ για τις τελευταίες λεπτομέρειες.

 

Η συμφωνία αποχώρησης αναμένεται να υπογραφεί την Κυριακή 25 Νοεμβρίου από τη Σύνοδο Κορυφής των 27 της Ε.Ε. Πρόκειται για ένα κείμενο 585 σελίδων το οποίο έχει νομική ισχύ αλλά σύμφωνα με τους επικριτές του είναι ασαφές και αόριστο και δεν καλύπτει πολλά σημαντικά - κατά τους Βρετανούς κυρίως - ζητήματα. Ένα από αυτά το οποίο προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις στη Μεγάλη βρετανία είναι το ζήτημα των χωρικών υδάτων της Αγγλίας και το δικαίωμα των Ευρωπαίων ψαράδων να ψαρεύουν σε αυτά. Οι Βρετανοί ψαράδες ήταν από τους πλέον φανατικούς αντι - ευρωπαίους στις διαδικασίες αποχώρησης.

 

Ακόμη όμως και αν υπογραφεί αύριο στη Σύνοδο Κορυφής η συμφωνία, θα πρέπει να εγκριθεί στη συνέχεια και συγκεκριμένα στις 11 Δεκεμβρίου από το βρετανικό Κοινοβούλιο, πράγμα που αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να θεωρείται καθόλου βέβαιο. Το ζήτημα λοιπόν της Μέι, είναι αν θα καταφέρει να πείσει τους συναδέλφους της να το εγκρίνουν. Η ίδια πάντως τονίζει σε κάθε ευκαιρία οτι δεν πρόκειται να βρεθεί καλύτερη συμφωνία αποχώρησης από αυτήν και οτι αν δεν εγκριθεί η αποχώρηση θα γίνει με χαοτικές συνθήκες.

Πηγή: 

Τελευταία τροποποίηση στις 00:12 - 25 Νοε 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.