ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Brexit: Τέλος στην αναγνώριση προσόντων Άγγλων στην ΕΕ και αντιστρόφως

19:08 - 26 Νοε 2018 | Ειδήσεις
Brexit: Τέλος στην αναγνώριση προσόντων Άγγλων στην ΕΕ και αντιστρόφως
Ενημερωτικό έγγραφο του Ευρωκοινοβουλίου, προς επιλεγμένους αποδέκτες, αναφέρεται στο «τι μέλλει γενέσθαι» με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ και υπηκόων των χωρών μελών της ΕΕ στην Αγγλία, μετά τις 30 Μαρτίου 2019, όπου το Brexit θα αποτελεί πραγματικότητα.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, το ζήτημα των επαγγελματικών προσόντων συνδέεται στενά με την ενιαία αγορά και την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων, των υπηρεσιών και της εγκατάστασης εντός της ΕΕ, με βάση συγκεκριμένες ευρωπαϊκές οδηγίες που διέπουν τον τομέα των νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων.

Υπογραμμίζεται, όμως, ότι «εάν το Ηνωμένο Βασίλειο γίνει τρίτη χώρα από τις 30 Μαρτίου 2019 ή στο τέλος της μεταβατικής περιόδου που προβλέπεται στο "σχέδιο συμφωνίας αποχώρησης", η εν λόγω νομοθεσία δεν θα ισχύει πλέον ούτε για τους πολίτες της ΕΕ που ζητούν αναγνώριση των προσόντων τους στο Ηνωμένο Βασίλειο ή για τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου που ζητούν αναγνώριση των προσόντων τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.»!

Το έγγραφο αναφέρει ακόμη ότι:

*Το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου 2019. Ο δυνητικός αντίκτυπος της απόσυρσης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην αναγνώριση των τίτλων σπουδών εξαρτάται από τη φύση των προσόντων, καθώς διαφορετικά κανονιστικά καθεστώτα ισχύουν για τα ακαδημαϊκά και τα επαγγελματικά προσόντα .

* Στην περίπτωση των ακαδημαϊκών τίτλων, το ζήτημα αυτό εμπίπτει στην εθνική αρμοδιότητα, μολονότι οι πολιτικές υποστήριξης έχουν εφαρμοστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το Brexit δεν θα πρέπει να έχει σημαντικές συνέπειες δεδομένου ότι αυτές οι πολιτικές είναι διακυβερνητικές (π.χ. διαδικασία της Μπολόνια), υλοποιούνται σε εθελοντική βάση (π.χ. Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων, Europass) ή είναι ανοικτές σε τρίτες χώρες .

***Ολο το 4σέλιδο ενημερωτικό έγγραφο στα αγγλικάΕΔΩ

 

Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.