ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

DW: Προς λύση με τις Βρυξέλλες οδεύει η Ρώμη

14:01 - 28 Νοε 2018 | Ειδήσεις
DW: Προς λύση με τις Βρυξέλλες οδεύει η Ρώμη
Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στην Ιταλία, σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση της Ρώμης αναζητά λύση με τις Βρυξέλλες για το θέμα του επίμαχου προϋπολογισμού.

Όπως μεταδίδει η DW σύμφωνα με την πλειoνότητα των σχολιαστών, η Ρώμη θα καταφέρει να βρει τελικά μια λύση με τις Βρυξέλλες. Για να μπορέσει να μειωθεί με πειστικό τρόπο το δημόσιο έλλειμμα, όπως ακούγεται, οι κύριες οδοί είναι δυο.

Θα πρέπει να αναβληθεί πιθανότατα το βασικό εισόδημα για άνεργους και χαμηλοσυνταξιούχους. Όπως φαίνεται, δεν θα αρχίσει να εφαρμόζεται τον Ιανουάριο, αλλά περίπου τρεις μήνες αργότερα. Τα Πέντε Αστέρια κάνουν λόγο για τον Μάρτιο, ενώ η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα για τον Απρίλιο.

Αρχικά, είχε γίνει αναφορά σε 780 ευρώ τον μήνα για κάθε πολίτη που θα δικαιούται το «εισόδημα». Αλλά στο τέλος, το ποσό μπορεί να μειωθεί ακόμη και κατά 50%. Σε ό,τι αφορά, δε, και την μείωση της αναγκαίας ηλικίας για την σύνταξη, όλα δείχνουν ότι οι τελικές αποφάσεις, δεν θα είναι και τόσο γενναιόδωρες.

Συνολικά οι δαπάνες για τα δυο αυτά μέτρα μπορεί να περισταλούν σχεδόν κατά τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε να μπορέσει δηλαδή η σχέση ελλείμματος - ΑΕΠ να περιοριστεί από το 2,4%, που είχε προβλεφθεί αρχικά, τουλάχιστον στο 2,2%.

Αναμένεται μερική τροποποίηση του προϋπολογισμού

Ο πρωθυπουργός Tζουζέπε Κόντε περιμένει τους σχετικούς υπολογισμούς από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και από το υπουργείο Οικονομικών της Ρώμης. Στην συνέχεια είναι πολύ πιθανό να αποφασιστεί μερική τροποποίηση του προϋπολογισμού, κατά τις ψηφοφορίες στην ιταλική βουλή και γερουσία, οι οποίες θα αρχίσουν την ερχόμενη εβδομάδα.

Στο μεταξύ ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, αντιμετωπίζει ένα εντελώς διαφορετικό πρόβλημα: Σύμφωνα με εκπομπή του τηλεοπτικού ομίλου Μπερλουσκόνι, o πατέρας του Ντι Μάιο, στην ευρύτερη περιοχή της Νάπολης είχε «προσλάβει» ανασφάλιστο εργάτη σε εταιρία οικοδομών.

Προς το παρόν ο Ιταλός υπουργός Εργασίας και αρχηγός των «Πέντε Αστέρων» απαντά ότι «δεν γνώριζε απολύτως τίποτα» και καταδικάζει τη συμπεριφορά του πατέρα του. Αλλά ο Τύπος γράφει ότι η εκπομπή που έκανε το σχετικό ρεπορτάζ σκοπεύει να δώσει συνέχεια στο όλο θέμα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.