ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

G20: «Εμπορικά προβλήματα» και κλίμα στο τελικό ανακοινωθέν- Απών ο προστατευτισμός

22:58 - 01 Δεκ 2018 | Ειδήσεις
G20: «Εμπορικά προβλήματα» και κλίμα στο τελικό ανακοινωθέν- Απών ο προστατευτισμός
Τα «υφιστάμενα εμπορικά προβλήματα» σημειώνουν στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου τους στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής τα κράτη μέλη της G20, ωστόσο απέχουν από οποιαδήποτε καταδίκη του προστατευτισμού.

Τονίζουν, επίσης, ότι το πολυμερές εμπορικό σύστημα «χάνει τους στόχους του» και «υποστηρίζουν την αναγκαία μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου», στη διακήρυξη αυτή που αποτέλεσε αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης, την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνουν τις αντιπαραθέσεις με τους εμπορικούς εταίρους τους.

Όσον αφορά το κλίμα, τα κράτη μέλη της G20, με εξαίρεση τις Ηνωμένες Πολιτείες, επιβεβαίωσαν, στο τελικό ανακοινωθέν που δόθηκε απόψε στη δημοσιότητα, την υποστήριξή τους στη συμφωνία του Παρισιού για το περιβάλλον, που έχει στόχο να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ενώ οι υπογράφοντες τη συμφωνία του Παρισιού υπογραμμίζουν τον «μη αναστρέψιμο» χαρακτήρα του κλίματος στην τελική ανακοίνωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες υπενθυμίζουν σε ξεχωριστή παράγραφο ότι απέρριψαν αυτό το κείμενο, αλλά δηλώνουν ότι δεσμεύονται υπέρ της «οικονομικής ανάπτυξης, της πρόσβασης στην ενέργεια και στην ασφάλεια, με τη χρήση όλων των διαθέσιμων τεχνολογιών και πηγών ενέργειας, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον».

«Καμπανάκι» Λαγκάρντ για το εμπόριο

Σε συστάσεις προς τους G20 προχώρησε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τη Σύνοδο Κορυφής στο Μπουένος Άιρες, όπου είχε συναντήσεις με τους ηγέτες των ισχυρότερων οικονομικά χωρών στον κόσμο. H Λαγκάρντ τόνισε, πως οι πιέσεις στις αναδυόμενες αγορές αυξάνονται και οι εμπορικές εντάσεις έχουν αρχίσει να έχουν αρνητικό αντίκτυπο, μεγιστοποιώντας τους κινδύνους.

«Η επιλογή της σωστής πολιτικής είναι επομένως κρίσιμη για τις μεμονωμένες οικονομίες, την παγκόσμια οικονομία και για τους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο», σημείωσε η Γαλλίδα αξιωματούχος.

«Η επιλογή είναι ιδιαίτερα αυστηρή όσον αφορά στο εμπόριο. Εκτιμούμε ότι, εάν οι δασμοί που αυξήθηκαν πρόσφατα και διατηρηθούν, τότε θα μπορούσαν να χαθούν τα ¾ του παγκόσμιου ΑΕΠ έως το 2020. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να μειωθούν οι εμπορικές εντάσεις, να αντιστραφούν οι πρόσφατες αυξήσεις των δασμών και να εκσυγχρονιστούν οι κανόνες στους οποίους βασίζεται στο πολυμερές εμπορικό σύστημα», συνέχισε η η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Η ίδια έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το υπερβολικά μεγάλο επίπεδο του παγκόσμιου χρέους, που βρίσκεται στα 182 τρισ. δολάρια.

H Λαγκάρντ τόνισε την ανάγκη αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στο εμπόριο με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας.

Επίσης, συνέστησε τη συνέχιση ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής σταδιακά και με γνώμονα τις υπάρχουσες συνθήκες.

Ως προς τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους, πρότεινε τη χρήση μικροπροληπτικών και μακροπροληπτικών εργαλείων για την αντιμετώπιση προβλημάτων που συνδέονται με το δανεισμό, την επιδείνωση της πιστωτικής ποιότητας και την υψηλή έκθεση σε ξένο νόμισμα ή ξένο χρέος.

Επιπλέον ζήτησε τη χρήση της ευελιξίας των συναλλαγματικών ισοτιμιών για την άμβλυνση των εξωτερικών πιέσεων αλλά και την αποφυγή των δασμών, που θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν την εμπιστοσύνη της αγοράς

Τέλος, ζήτησε να εξαλειφθούν τα νομικά εμπόδια της συμμετοχής των γυναικών στην οικονομική δραστηριότητα ενώ χαιρέτισε τη δέσμευση των G20 για την ενίσχυση της χρηματοδότησης προς το ΔΝΤ.

Χωρίς συνέντευξη Τύπου η G20 σε ένδειξη σεβασμού στην οικογένεια Μπους

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε ένδειξη σεβασμού στην οικογένεια Μπους, προχωρεί στην ακύρωση της συνέντευξης Τύπου, στο περιθώριο της διάσκεψης των ηγετών των κρατών-μελών της ομάδας G20.

Η εξέλιξη αυτή, έγινε γνωστή μέσω ανάρτησης του προέδρου Τραμπ στο Twitter. "Θα περιμένουμε μέχρι να γίνει η κηδεία και μετά θα έχουμε μία συνέντευξη Τύπου," έγραψε ο ίδιος.

Οι διευθετήσεις για την κηδεία του 41ου πρόεδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Χέρμπερτ Ουόκερ Μπους βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.