ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα σενάρια για έξοδο από το QE μελετά η ΕΚΤ

19:17 - 05 Δεκ 2018 | Ειδήσεις
Νέα σενάρια για έξοδο από το QE μελετά η ΕΚΤ
Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξετάζουν τρόπους για να διευκολύνουν τη μετάβαση σε μια πιο σφιχτή νομισματική πολιτική, μεταξύ των οποίων και νέα πολυετή δάνεια και κλιμακωτές αυξήσεις επιτοκίων, ανέφεραν πηγές στο Reuters.

Πέντε πηγές δήλωσαν στο πρακτορείο ότι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ έχουν προτείνει διάφορες ιδέες για τη διευκόλυνση της μετάβασης, όπως να αυξηθούν αρχικά μόνο τα επιτόκια των τραπεζικών καταθέσεων και στη συνέχεια να προσφερθούν στις τράπεζες μακροπρόθεσμα δάνεια με κυμαινόμενα επιτόκια σε μόνιμη βάση.

Οι ιδέες αυτές έχουν σαν στόχο να αποτρέψουν την άσκηση πιέσεων στη ρευστότητα, κάτι που φοβούνται οι τραπεζίτες και οι επενδυτές στην Ευρώπη.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμα σε αρχικό στάδιο και πιθανότατα δεν θα συζητηθούν στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στη συνεδρίαση στις 13 Δεκεμβρίου, στην οποία οι αξιωματούχοι θα επικεντρωθούν στο πως θα επανεπενδύσουν τα έσοδα από τα ομόλογα που έχουν αγοράσει υπό το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Οι υπόλοιπες αποφάσεις θα ληφθούν το 2019.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.