ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε άνοδο οι πωλήσεις όπλων διεθνώς-Αξεπέραστες οι αμερικανικές εταιρείες

17:47 - 10 Δεκ 2018 | Ειδήσεις
Σε άνοδο οι πωλήσεις όπλων διεθνώς-Αξεπέραστες οι αμερικανικές εταιρείες
Σε τροχιά ανόδου παραμένουν τόσο οι πωλήσεις, όσο και η κατασκευή όπλων παγκοσμίως.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη SIPRI η κατασκευή όπλων αυξήθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ενώ οι μεγαλύτερες εταιρείες προχώρησαν σε πωλήσεις που αγγίζουν τα 350 δισ. ευρώ!

Κορυφαίες είναι φυσικά οι αμερικανικές εταιρείες που διαθέτουν το 50% στην παγκόσμια αγορά όσον αφορά τους εξοπλισμούς.

Στην κορυφή των 100 μεγαλύτερων εταιρειών εξοπλισμού του κόσμου βρίσκεται ο αμερικανικός όμιλος Lockheed Martin. Καμία άλλη επιχείρηση το 2017 δεν κατέγραψε μεγαλύτερο κέρδος. Με πωλήσεις ύψους 44 δισ. δολαρίων ο όμιλος έχει την πρωτοκαθεδρία.

Ο δεύτερος εξοπλιστικός όμιλος του κόσμου είναι η κατασκευάστρια αεροσκαφών Boeing, που τον περασμένο Ιούλιο πήρε την παραγγελία από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να κατασκευάσει δυο νέα «Air Force One» για τα ταξίδια του.

Δίπλα στους αμερικανικούς κολοσσούς δύσκολα μπορούν να σταθούν ευρωπαϊκές εταιρείες. Ανάμεσά τους η Airbus, στην οποία συμμετέχει και η Γερμανία. Η Airbus κατασκευάζει για πολλούς ευρωπαϊκούς στρατούς το μεταγωγικό αεροσκάφος «A400 M».

Η Βρετανία παραμένει η μεγαλύτερη κατασκευάστρια όπλων και ακολουθεί η Γαλλία.  

Οι ρωσικές εταιρείες επωφελήθηκαν επίσης πολύ το 2017 από το πρόγραμμα αμυντικού εξοπλισμού που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Έτσι για πρώτη φορά ο ρωσικός κολοσσός «Almaz-Antey» συμπεριλαμβάνεται στους 10 πρώτους της λίστας.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη SIPRI στις πρώτες θέσεις θα μπορούσαν να βρίσκονται και δυο με τρεις κινέζικες εταιρείες ωστόσο αυτές δεν παρέχουν αξιόπιστα στοιχεία και για το λόγο αυτό δεν συμπεριελήφθησαν στον κατάλογο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.