ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υεμένη: Συμφωνία κυβέρνησης-ανταρτών για ανταλλαγή 15.000 κρατουμένων

23:23 - 11 Δεκ 2018 | Ειδήσεις
Υεμένη: Συμφωνία κυβέρνησης-ανταρτών για ανταλλαγή 15.000 κρατουμένων
Οι αντιπροσωπείες της υεμενίτικης κυβέρνησης και των ανταρτών Χούθι της Υεμένης που διεξάγουν διαβουλεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών στη Σουηδία, κατέληξαν σήμερα στην κατάρτιση καταλόγων με τα ονόματα περίπου 15.000 κρατουμένων για ανταλλαγή.

Η κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ραμπο Μανσούρ Χάντι, που φέρει τη στήριξη της Σαουδικής Αραβίας και των σιιτών ανταρτών Χούθι, που στηρίζονται από το Ιράν, ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις την περασμένη εβδομάδα υπό την πίεση της διεθνούς κοινότητας, την ώρα που η ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη -η χειρότερη στον κόσμο, κατά τον ΟΗΕ- επιδεινώνεται καθημερινά.

Πρόκειται για τις πρώτες συνομιλίες που πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή των αντιμαχόμενων πλευρών έπειτα από το 2016, με στόχο την οικοδόμηση μιας ελάχιστης αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Η συμφωνία για ανταλλαγή κρατουμένων ήταν ένα από τα κύρια ζητήματα στις συνομιλίες που ξεκίνησαν την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου στο χωριό Ρίμπο, κοντά στη Στοκχόλμη.

Η απελευθέρωση και μεταφορά των κρατουμένων θα γίνει υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Κινήματος Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ). Οι αντιπροσωπείες τόνισαν ότι η ανταλλαγή κρατουμένων θα γίνει μέσα από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας που ελέγχουν οι Χούθι και από το αεροδρόμιο Σαϊγιούν που ελέγχου οι κυβερνητικές δυνάμεις στον νότο - μια διαδικασία που θα επιβλέψουν ο ΟΗΕ και ο ΔΕΕΣ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.