ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανθρωποκυνηγητό στο Στρασβούργο για τον 29χρονο μακελάρη

09:41 - 12 Δεκ 2018 | Ειδήσεις
Ανθρωποκυνηγητό στο Στρασβούργο για τον 29χρονο μακελάρη
Σε ανθρωποκυνηγητό στο Στρασβούργο έχουν προχωρήσει οι γαλλικές αρχές μετά την τρομοκρατική επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά στο κέντρο της πόλης που έλαβε χώρα το βράδυ της Τρίτης και κατά την οποία τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δώδεκα τραυματίστηκαν.

Ο δράστης της επίθεσης συνεχίζει ακόμη να διαφεύγει τη σύλληψη. Πρόκειται για τον Γαλλομαροκινό Σερίφ Σεκάτ, ο οποίος  ήταν γνωστός στις Αρχές και είχε ποινικό μητρώο. Παράλληλα, σύμφωνα με τις πληροφορίες είχε επαφές και με ακραίους ισλαμιστικούς κύκλους στο Στρασβούργο.

Προτού διαφύγει, ο ένοπλος τραυματίστηκε από τις σφαίρες των ανδρών στρατιωτικής περιπόλου που είχε αναπτυχθεί στο Στρασβούργο στο πλαίσιο της επιχείρησης Sentinelle και ήταν επιφορτισμένη με τη φρούρηση της χριστουγεννιάτικης αγοράς. Κατά το επιτελείο, ένας στρατιώτης τραυματίστηκε ελαφρά στο χέρι από τον εξοστρακισμό μιας από τις σφαίρες του ενόπλου.

Ο 29χρονος δράστης, σχεδιαζόταν να συλληφθεί το πρωί της Τρίτης από άνδρες της χωροφυλακής, στο πλαίσιο έρευνας για απόπειρα ανθρωποκτονίας και ληστεία, ανέφερε πηγή προσκείμενη στην έρευνα που διενεργείται στο Γαλλικό Πρακτορείο. Άλλοι ύποπτοι για την ίδια υπόθεση συνελήφθησαν.

cherif 5 417x600

Αυξημένα τα επίπεδα συναγερμού

Μετά την επίθεση, το «Grande Ile», το ιστορικό κέντρο του Στρασβούργου, αποκλείστηκε τελείως από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης. Τα μέτρα ήρθησαν τη νύχτα και το κέντρο της πόλης ήταν εκ νέου προσβάσιμο μετά τις 03:00 (ώρα Ελλάδας).

Ο Γάλλος πρόεδρος μετέβη μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου ενεργοποιήθηκε νωρίτερα με εντολή του Γάλλου πρωθυπουργού, του Εντουάρ Φιλίπ, το διυπουργικό κλιμάκιο αντιμετώπισης κρίσεων. Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Μακρόν εξέφρασε την «αλληλεγγύη του προς το έθνος».

stra6

Ο Υπουργός Εσωτερικών γνωστοποίησε πως η γαλλική κυβέρνηση αύξησε το επίπεδο συναγερμού για τον κίνδυνο τρομοκρατικών ενεργειών. Πρόσθεσε ακόμη πως θα γίνονται περισσότεροι έλεγχοι «σε όλες τις χριστουγεννιάτικες αγορές» της Γαλλίας «για να προληφθεί ο κίνδυνος επίθεσης κάποιου επίδοξου μιμητή» των τραγικών γεγονότων στο Στρασβούργο. Σύμφωνα με τον ίδιο, 350 άνδρες, ανάμεσά τους μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας και στρατιωτικοί, με την υποστήριξη δύο ελικοπτέρων, αναζητούν τον ένοπλο.

Ο Γάλλος υπουργός ανακοίνωσε πως οι αρχές θα απαγορεύσουν όλες τις δημόσιες συγκεντρώσεις στην πόλη του Στρασβούργου για να διευκολυνθεί η επιχείρηση των αρχών για τη σύλληψη του δράστη. Όλα τα σχολεία στην πόλη θα λειτουργήσουν κανονικά, αλλά οι γονείς μπορούν να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι εάν το επιθυμούν.

stra5

Σοκαρισμένη η παγκόσμια κοινότητα

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε «σοκαρισμένη» και εξέφρασε μέσω Twitter τη θλίψη της «για τη φρικιαστική επίθεση στο Στρασβούργο», προσθέτοντας ότι «οι σκέψεις της βρίσκονται στα θύματα και στον γαλλικό λαό».

«Θρηνούμε τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν και στεκόμαστε νοητά στο πλευρό των τραυματιών», ανέφερε από την πλευρά του μέσω Twitter ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.

Η παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου ήταν ο στόχος μιας σχεδιαζόμενης επίθεσης, που όμως απετράπη, τον Δεκέμβριο του 2000. Γενικά φρουρείται αυστηρά και στο σημείο εφαρμόζονται εκτενή μέτρα επιτήρησης.

Τον Δεκέμβριο του 2016, η χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου είχε γίνει στόχος επίθεσης με φορτηγό, με 12 νεκρούς. Την ευθύνη είχε αναλάβει η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 09:56 - 12 Δεκ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.