ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μακελειό στο Στρασβούργο: Πάνε να «χρεώσουν» τα «κίτρινα γιλέκα»!

11:01 - 12 Δεκ 2018 | Ειδήσεις
Μακελειό στο Στρασβούργο: Πάνε να «χρεώσουν» τα «κίτρινα γιλέκα»!
Δώδεκα και πλέον ώρες μετά το «χτύπημα» στην Χριστουγεννιάτικη Αγορά του Στρασβούργου και σε τρείς γειτονικούς δρόμους, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τριών ατόμων και τον σοβαρό τραυματισμό άλλων 12 και ο δράστης παραμένει, ακόμη, ασύλληπτος.

Παρόλο που, όπως ανακοινώθηκε επισήμως, ταυτοποιήθηκε σχεδόν αμέσως και γνωστοποιήθηκε ότι ήταν στη λίστα παρακολούθησης των γαλλικών αρχών ασφαλείας, ως ύποπτος για τέλεση τρομοκρατικού χτυπήματος.

Αναπόφευκτα αυτή η «αντίφαση» προκαλεί εύλογα ερωτηματικά, σε «ψύχραιμους παρατηρητές» στο Στρασβούργο, που επισημαίνουν:

  • Αφού ο δράστης ήταν γνωστός και ύποπτος για τρομοκρατική δράση και οι γαλλικές αστυνομικές δυνάμεις, είχαν πραγματοποιήσει ανεπιτυχή προσπάθεια σύλληψης του στο σπίτι του, το πρωί της Τρίτης, γιατί αυτό δεν ανακοινώθηκε εγκαίρως, με ταυτόχρονη λήψη έκτακτων μέτρων ασφαλείας, γύρω από την Χριστουγεννιάτικη Αγορά και τα κτίρια του Ευρωκοινοβουλίου, του Συμβουλίου Ευρώπης και του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων?
  • Τι εγγυήσεις ασφαλείας προσφέρει η πρωτοφανής κινητοποίηση αστυνομίας, δικαστικής αστυνομίας, ειδικών και στρατιωτικών δυνάμεων για την σύλληψη του, όταν δώδεκα ώρες μετά ο γνωστός στις αρχές δράστης παραμένει ασύλληπτος?

 Τα ερωτήματα αυτά, ωστόσο, αποκτούν και μία άλλη διάσταση,  από επώνυμες αναφορές «εμπειρογνωμόνων» της εσωτερικής ασφάλειας (EricDelbecque), στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης και στο διαδίκτυο, σύμφωνα με τις οποίες « οι ομάδες των ριζοσπαστών ισλαμιστών, θεώρησαν κατάλληλη ευκαιρία για την τέλεση αυτού του τρομοκρατικού χτυπήματος, τις ογκώδεις κινητοποιήσεις των κίτρινων γιλέκων και τις βίαιες συγκρούσεις που είχαν με την αστυνομία».

Στον αντίποδα και πριν ακόμη η Γαλλία τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, γεγονός που καθιστά απαγορευτική την πραγματοποίηση της νέας κινητοποίησης που έχουν εξαγγείλει τα κίτρινα γιλέκα για το προσεχές Σάββατο, δεκάδες χρήστες του φέϊσμπουκ έκαναν λόγο για «απάτη του γαλλικού κράτους» και για «στημένη» επίθεση.

Το ανθρωποκυνηγητό για την σύλληψη του δράστη συνεχίζεται….

Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.