ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωκοινοβούλιο: Με μη νομοθετικό Ψήφισμα και... προτάσεις «τσάκισε» την τρομοκρατία!

19:27 - 12 Δεκ 2018 | Ειδήσεις
Ευρωκοινοβούλιο: Με μη νομοθετικό Ψήφισμα και... προτάσεις «τσάκισε» την τρομοκρατία!
Μία μόλις ημέρα μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά του Στρασβούργου και η Ολομέλεια της Ευρωβουλής απέδειξε, με Ψήφισμα της, ότι το Ευρωκοινοβούλιο δεν έχει δυνατότητα να παρέμβει νομοθετικά και επί της ουσίας στα ζέοντα προβλήματα που απασχολούν την ΕΕ.

Ετσι, μετά από μία διεξοδική και ιδιαίτερα φλύαρη συζήτηση που έγινε χθες για την τρομοκρατία και τις «ολέθριες αυτής συνέπειες», ανήμερα που η τρομοκρατία έδειχνε το απάνθρωπο πρόσωπο της, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η Ολομέλεια ενέκρινε ένα μη νομοθετικό ψήφισμα με 474 ψήφους υπέρ, 112 κατά και 75 αποχές.

Αλλά και με το Ψήφισμα αυτό, η Ευρωβουλή δεν απαιτεί να ληφθούν άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα, για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας αλλά υποβάλλει …προτάσεις, πολλές από τις οποίες έχουν τον χαρακτήρα ευχής.

Πρότεινε, λοιπόν, να ενισχυθεί ο ρόλος των οργανισμών της ΕΕ όπως η Ευρωπόλ και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη λειτουργική διαχείριση μεγάλων πληροφοριακών συστημάτων –LISA, για να είναι τυποποιημένη και διαλειτουργική η ανταλλαγή δεδομένων.

Πρότεινε, ακόμη, ν’ αντιμετωπισθεί η ριζοσπαστικοποίηση και να υπάρξει κοινός …ορισμός, για τα θύματα της τρομοκρατίας.

Ανάμεσα στις άλλες…προτάσεις που υπέβαλλε, με το Ψήφισμα του, το Ευρωκοινοβούλιο είναι η ενίσχυση των εξωτερικών ελέγχων της ΕΕ, η αφαίρεση της μέσω διαδικτύου προπαγάνδας υπέρ της βίας, ο περιορισμός στην μεταφορά …μαχαιριών και νέο σύστημα χορήγησης αδειών, για την αγορά ήπιων εκρηκτικών, που έχει διαπιστωθεί ότι χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών.

Την σχετική διαπίστωση ότι, υπάρχουν ακόμη κενά στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, την έκανε μετά την ψηφοφορία, η συνεισηγήτρια  MonikaHohlmeier πού δήλωσε:

"Η χθεσινή επίθεση στην αγορά των Χριστουγέννων στο Στρασβούργο ήταν μια επίθεση εναντίον των ευρωπαίων πολιτών και των κοινών αξιών και αρχών της ΕΕ με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Το περιστατικό μας έδειξε ξανά ότι πρέπει να αφήσουμε πίσω κενά συνθήματα και μη ρεαλιστικά μέτρα και να επικεντρώσουμε τις δραστηριότητές μας σε αυτό που πραγματικά κάνει την Ευρώπη ασφαλή. Παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια, εξακολουθούν να υπάρχουν κενά και τρόποι για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της τρομοκρατίας.»

Νίκος Ρούσσης- Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.