ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νικήτρια στην πρόταση μομφής, η Μέι στη «μάχη» του Brexit

09:50 - 13 Δεκ 2018 | Ειδήσεις
Νικήτρια στην πρόταση μομφής, η Μέι στη «μάχη» του Brexit
Να ξεπεράσει τον «σκόπελο» της πρότασης μορφής κατάφερε την Τετάρτη η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, διατηρώντας την ηγεσία των Συντηρητικών και της χώρας. Κατά την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που κατέθεσαν εναντίον της βουλευτές του κόμματός της, οι οποίοι αντιτίθενται στη συμφωνία Brexit που έφερε στο κοινοβούλιο, έλαβε τη στήριξη 200 βουλευτών, ενώ την καταψήφισαν 117.

Η νίκη της μεταφράζεται σε παραμονή στην ηγεσία του κόμματος, ενώ επί έναν χρόνο δεν θα επιτρέπεται να αμφισβητηθεί και πάλι η ηγεσία της με νέα πρόταση μομφής.

Η Μέι δήλωσε ευχαριστημένη που έλαβε τη στήριξη των βουλευτών της, σημειώνοντας ότι οι πολιτικοί όλων των πλευρών πρέπει να ενωθούν. Έκανε λόγο για μια ανανεωμένη αποστολή για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας ότι άκουσε τους συναδέρφους της που ψήφισαν εναντίον της.

Μιλώντας έξω από τη Ντάουνιγκ Στριτ, λίγο μετά την επικράτησή της στην ψηφοφορία, η Μέι τόνισε ότι θα οδεύσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιδιώκοντας νομικές και πολιτικές διασφαλίσεις για τον ιρλανδικό «μηχανισμό ασφαλείας» (backstop) στη συμφωνία της για το Brexit. «Χρειάζεται να συνεχίσουμε τη δουλειά να ολοκληρώσουμε το Brexit» πρόσθεσε.

Η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας θα βρεθεί σήμερα στις Βρυξέλλες, σήμερα Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου, όπου οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν ούτε στο ελάχιστο σε αυτό που χαρακτηρίζουν «ως εσωτερικό πολιτικό πρόβλημα της Μεγάλης Βρετανίας».

«Το βρετανικό κοινοβούλιο χρειάζεται να επανακτήσει τον έλεγχο του Brexit» δήλωσε από την πλευρά του ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος. «Η σημερινή ψηφοφορία δεν κάνει καμία διαφορά στις ζωές του λαού μας» τόνισε ο αρχηγός των Εργατικών.

«Πρέπει πλέον να φέρει τη ζοφερή της συμφωνία πίσω στη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα, ώστε το κοινοβούλιο να επανακτήσει τον έλεγχο» σημείωσε.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας έχει μερικές μόλις εβδομάδες για να περάσει τη Συμφωνία αποχώρησης από το εθνικό της κοινοβούλιο. Όταν και εφόσον εγκριθεί, η συμφωνία θα έρθει προς έγκριση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών (50% συν μια ψήφος).

Στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με ειδική πλειοψηφία, δηλαδή από 20 κράτη – μέλη τα οποία αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού της ΕΕ. Την 29η Μαρτίου 2019 το Ηνωμένο Βασίλειο φεύγει από την ΕΕ.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:47 - 13 Δεκ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.