ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fed: Αύξησε τα επιτόκια κατά 0,25%-«Φρένο» στις αυξήσεις στο μέλλον

22:58 - 19 Δεκ 2018 | Ειδήσεις
Fed: Αύξησε τα επιτόκια κατά 0,25%-«Φρένο» στις αυξήσεις στο μέλλον
H ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) προχώρησε την Τετάρτη, όπως αναμενόταν, στην αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης (0,25%), άφησε όμως να εννοηθεί ότι ο κύκλος της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής θα είναι χαλαρότερος στο μέλλον, λόγω της αστάθειας στις χρηματιστηριακές αγορές και της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι αξιωματούχοι της Fed αποφάσισαν ομοφώνως την άνοδο των επιτοκίων κατά 0,25% στο εύρος του 2,25% έως 2,50%. Πρόκειται για την τέταρτη αύξηση το 2018 και την ένατη από τον Δεκέμβριο του 2015, οπότε και άρχισε η στροφή στη νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας.

Η Fed ανέφερε ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται με ισχυρό ρυθμό και η αγορά εργασίας συνέχισε να βελτιώνεται. Σημείωσε ότι θα χρειαστούν «κάποιες» περαιτέρω σταδιακές αυξήσεις των επιτοκίων -μια λεπτή αλλαγή στη φρασεολογία στην οποία στάθηκαν περισσότερο οι αναλυτές.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη λήξη της διήμερης συνεδρίασής της, η Fed δήλωσε ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία ήταν «σχεδόν ισορροπημένοι» αλλά ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις παγκόσμιες οικονομικές και τις χρηματοοικονομικές εξελίξεις και να αξιολογεί τις επιπτώσεις τους στις οικονομικές προοπτικές.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις που ανακοινώθηκαν, 11 εκ των 17 αρμόδιων αξιωματούχων της Fed εκτιμούν ότι δεν υπάρχει ανάγκη για περισσότερες από δύο αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2019. Έξι αξιωματούχοι θεωρούν ότι το 2019 θα χρειαστούν τρεις αυξήσεις και έξι πιστεύουν ότι θα χρειαστεί μόλις μία αύξηση εντός του επόμενου έτους.

Πάουελ: Ο πληθωρισμός μας επιτρέπει υπομονή

«Το outlook του πληθωρισμού επιτρέπει στη Fed να διατηρήσει υπομονετική στάση όσον αφορά τις αυξήσεις επιτοκίων» τόνισε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ.

O ίδιος υποστήριξε επίσης πως το επιτόκιο βρίσκεται στο κατώτατο σημείο του «ουδέτερου εύρους». Ουδέτερο θεωρείται το επιτόκιο το οποίο δεν υποβοηθάει ούτε περιορίζει την οικονομία.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά τη διήμερη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, ο κ. Πάουελ υπογράμμισε πως «πλέον υπάρχει αβεβαιότητα όσον αφορά την πορεία των επιτοκίων».

«Η Fed έλαβε υπόψη την αδυναμία της αγοράς και θα παρακολουθεί πως θα εξελιχθούν τα πράγματα» επισήμανε ο ίδιος.

Ο κ. Πάουελ σημείωσε ακόμα πως «οι αποφάσεις της Fed δεν επηρεάζονται από την πολιτική. «Τίποτα δεν θα μας εμποδίσει να κάνουμε αυτού που πιστεύουμε ότι είναι το σωστό» υπογράμμισε, κάνοντας ένα έμμεσο σχόλιο για τις διαρκείς παρεμβάσεις του Ντόναλντ Τραμπ και την κριτική που έχει ασκήσει στις αυξήσεις επιτοκίων».

Πώς αντιδρά η Wall

Σε αρνητικό έδαφος διαμορφώνονται οι βασικότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street μετά την ανακοίνωση της αύξησης του επιτοκίου από τη Fed και το σινιάλο για «φρένο» στις αυξήσεις την επόμενη χρονιά.

Αναλυτικότερα στο ταμπλό, ο Dow Jones διολισθαίνει 2,1% ή 500 στις 23.128 μονάδες, περίπου 800 μονάδες χαμηλότερα από το επίπεδο στο οποίο βρισκόταν όταν δημοσιεύτηκε η απόφαση της Fed και σε νέο χαμηλό για το 2018. Ο Nasdaq κινείται 2,2% χαμηλότερα στις 6.629 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει πτώση 1,7% στις 2.506 μονάδες.

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, η μετοχή του Facebook βουτάει 4,8%, μετά τις νέες αποκαλύψεις για κατάχρηση προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

Τελευταία τροποποίηση στις 00:00 - 20 Δεκ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.