ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι κίνδυνοι ενός κόσμου χωρίς μετρητά

17:23 - 21 Δεκ 2018 | Ειδήσεις
Οι κίνδυνοι ενός κόσμου χωρίς μετρητά
Παρότι προωθείται όλο και περισσότερο σαν κάτι το ιδεατό, ένας κόσμος όπου οι συναλλαγές γίνονται μονάχα ηλεκτρονικά, και τα μετρητά έχουν… εκλείψει, επιφυλάσσει κινδύνους για εκατομμύρια ανθρώπους, όπως επισημαίνεται σε νέα έκθεση με τον τίτλο «Access to Cash».

Καθώς πολλές πλουσιότερες χώρες απομακρύνονται από τα μετρητά, εταιρείες τεχνολογίας όπως η Apple έχουν επενδύσει στο ότι οι άνθρωποι θα βασίζονται όλο και περισσότερο σε ένα συνδυασμό πιστωτικής/χρεωστικής κάρτας και ψηφιακής τεχνολογίας, αναφέρει το CNBC

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η προβλεπόμενη πτώση στη χρήση μετρητών προκάλεσε κάποια ανησυχία και σε κρατικό επίπεδο, με το Νιου Τζέρσεϋ να εξετάζει νέους νόμους για να αποτρέψει την ύπαρξη καταστημάτων που δέχονται αποκλειστικά κάρτες. Στη βόρεια Ευρώπη, εκτιμάται ότι μόλις μία στις πέντε πληρωμές γίνονται σε μετρητά, με περίπου το 20% των Σουηδών να ισχυρίζονται ότι ποτέ δεν αποσύρουν μετρητά.

Η νέα μελέτη με τον τίτλο «Access to Cash» που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη προειδοποιεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κινδυνεύει να μετατραπεί σε μια κοινωνία χωρίς μετρητά, που θα μπορούσε να γίνει τεράστιο εμπόδιο στα άτομα που είναι φτωχά ή με χρέη, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τις επαρχιακές οικογένειες, καθώς και για όσους διατρέχουν κίνδυνο να ελέγχονται τα οικονομικά τους από κάποιον καταχραστή.

Οι κίνδυνοι μιας κοινωνίας χωρίς μετρητά, σύμφωνα με την έρευνα

- Όσοι ζουν στην εξοχή όπου υπάρχει κακή σύνδεση στο διαδίκτυο μπορεί να σταματήσουν τις πληρωμές.

- Μεγάλοι κίνδυνοι για τους φτωχούς ανθρώπους που βασίζονται στα μετρητά.

- Για οποιονδήποτε που βρίσκεται σε μια οικονομική σχέση και θα μπορούσε να χάσει την οικονομική ανεξαρτησία του από κάποιον καταχραστή των λογαριασμών του.

- Για ανθρώπους με φυσικά ή πνευματικά προβλήματα που δυσκολεύονται να χρησιμοποιήσουν την ψηφιακή τεχνολογία.

Παραδείγματα ότι οδεύουμε σε ένα κόσμο χωρίς μετρητά

- Οι εταιρείες καρτών επιθυμούν κάθε σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου να δέχεται ανέπαφες πληρωμές μέχρι το 2020.

- Το «peer-to-peer» είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Κίνα, όπου οι άνθρωποι μπορούν να πληρώσουν ο ένας τον άλλο με ένα sms.

- Τα δακτυλικά αποτυπώματα ή η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου αναμένεται να μην είναι περιορισμένα μόνο στην πρόσβαση σε τηλέφωνα ή τάμπλετ, αλλά να εξαπλωθούν σε έναν ευρύτερο ρόλο στην πραγματοποίηση πληρωμών.

- Τσιπ κάτω από το δέρμα περίπου 4.000 ατόμων στη Σουηδία τους επιτρέπουν να πραγματοποιούν πληρωμές για ταξίδια με τρένο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.