ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας «βλέπει» η ΕΚΤ για το 2019

13:31 - 27 Δεκ 2018 | Ειδήσεις
Επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας «βλέπει» η ΕΚΤ για το 2019
Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να «κατεβάσει ταχύτητα» το 2019, αλλά θα σταθεροποιηθεί στη συνέχεια, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Παράλληλα, η ΕΚΤ εξακολουθεί να αναμένει επιτάχυνση του πληθωρισμού.

Στο οικονομικό δελτίο της η ΕΚΤ ουσιαστικά επιβεβαιώνει την εκτίμηση των επενδυτών, που θέλει το αυξημένο κόστος δανεισμού στις ΗΠΑ και όχι μόνο, αλλά και την οξύτατη εμπορική αντιπαράθεση της κυβέρνησης Τραμπ με την Κίνα να οδηγούν σε επιβράδυνση πολλών μεγάλων οικονομιών. Ωστόσο επισημαίνει ότι θα υπάρξουν «πληθωριστικές πιέσεις» τόσο στην Ευρωζώνη όσο και παγκοσμίως.

«Κοιτάζοντας μπροστά η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα θα επιβραδυνθεί το 2019 και θα παραμείνει σταθερή από εκεί και έπειτα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο οικονομικό δελτίο. «Οι παγκόσμιες πληθωρστικές πιέσεις θα αυξάνονται αν και με αργούς ρυθμούς» προσθέτει.

Τα όσα επισημαίνονται στο δελτίο αντανακλούν ουσιαστικά την απόφαση της ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου να δώσει τέλος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 2,6 τρισ. ευρώ, αλλά να συνεχίσει τις επανεπενδύσεις των χρημάτων από τα ομόλογα που λήγουν, όπως και να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, τουλάχιστον έως το καλοκαίρι του 2019.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.