ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι προβλέψεις για το outlook της παγκόσμιας οικονομίας το 2019 Κύριο

11:00 - 01 Ιαν 2019 | Ειδήσεις
Οι προβλέψεις για το outlook της παγκόσμιας οικονομίας το 2019
Τελείως απρόβλεπτο διακρίνεται το 2019 καθώς ακόμα και οι πιο έμπειροι αναλυτές «σηκώνουν τα χέρια ψηλά», αφήνοντας ανοικτό κάθε ενδεχόμενο.

Τα ερωτήματα που έθεσε το 2018 αναμένεται να κριθούν χωρίς ξεκάθαρες απαντήσεις. Θα ακυρωθεί το Brexit και θα παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ; Θα παρουσιάσει ύφεση η γερμανική οικονομία; Θα επιλυθεί η εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας; Θα εκτιναχθούν οι αγορές; Θα «καταρρεύσει» η τιμή του πετρελαίου;

Όλα αναμένεται να επηρεάσουν το παγκόσμιο outlook για το 2019 και όλα παίζουν…

Αισιόδοξος ο ΟΟΣΑ αλλά…

Ισχυρότερη «βλέπει» την παγκόσμια οικονομία το 2019 ο ΟΟΣΑ. Συγκεκριμένα η οικονομική ανάπτυξη παγκοσμίως θα κινηθεί περίπου στο 4% το 2019 προβλέπει ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη, ενώ παράλληλα η ανεργία θα φτάσει σε ιστορικά χαμηλά εδώ και δεκαετίες.

Ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι η παγκόσμια οικονομία δεν έχει μάθει ακόμα όλο το μάθημά της από την κρίση και συνιστά την προσοχή για να μην γίνουν τα ίδια λάθη. «Προφανώς υπάρχει ένα χρηματοοικονομικό σύστημα το οποίο είναι καλύτερα κεφαλαιοποιημένο και ρυθμισμένο, το οποίο επιβλέπεται πιο σωστά. Θα έλεγα ένα ισχυρότερο σύστημα. Αλλά τώρα βλέπουμε σημάδια απορρύθμισης και πάλι» υποστηρίζει ο γ.γ. του Οργανισμού, Άνχελ Γκουρία.

134123asdasd

Τέσσερις κίνδυνους «βλέπει» η Goldman Sachs

Η Goldman Sachs δίνοντας τις δικές της προβλέψεις για τη νέα χρονιά, συστήνει μετοχές έναντι ομολόγων στους επενδυτές και βλέπει στροφή στα εμπορεύματα, ειδικά σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο και τον χρυσό.

Παράλληλα επισημαίνοντας τους κινδύνους για το 2019, η Goldman Sachs υπογραμμίζει τους εξής τέσσερις κινδύνους:

  • Κίνδυνος ενός σοκ από τα επιτόκια
  • Κίνδυνοι σε αναδυόμενες αγορές – Κίνα
  • Ευρωπαϊκός πολιτικός κίνδυνος, λόγω Brexit
  • Έντονη ύφεση στις ΗΠΑ

To Reuters ανησυχεί για το Brexit

Σύμφωνα με το Reuters το Brexit αποτελεί το μεγαλύτερο αγκάθι της παγκόσμια οικονομίας για το 2019.

Εάν η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθυστερήσει, αναβληθεί ή ματαιωθεί, η στερλίνα θα καταγράψει σημαντική άνοδο και δεν αποκλείεται να φθάσει βραχυπρόθεσμα σε 1,40 δολ. Στο ενδεχόμενο, να μην υλοποιηθεί το Brexit ή ακόμη αν έχουμε μία «απαλή» μορφή του, το Reuters «βλέπει» αύξηση των βρετανικών επιτοκίων.

Η Citigroup «χτυπά την καμπάνα» του παγκόσμιου χρέους

Το παγκόσμιο χρέος θα είναι μεγαλύτερη δοκιμασία για τον πλανήτη το 2019, προειδοποιεί η Citigroup, θυμίζοντας ότι όχι μόνο η FED, αλλά όλες οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη αφήνουν πίσω τους την εποχή της άφθονης, φθηνής ρευστότητας και κινούνται με γρήγορα ή πιο αργά βήματα σε πιο «σφιχτή» νομισματική πολιτική.

Η στροφή αυτή των κεντρικών τραπεζών σημαίνει άνοδο των επιτοκίων ομολόγων και τραπεζών, δηλαδή υψηλότερο κόστος εξυπηρέτησης και κατά συνέπεια αύξηση του βάρους για κυβερνήσεις, νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το πόσο μεγάλη θα είναι η αύξηση αυτή, το σε ποιο βαθμό θα πιέσει τους δανειολήπτες είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς  το υπέρμετρο χρέος μετράπεται σε ένα βαρίδι, που τραβάει τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα προς τον πάτο.

Δυσοίωνες προβλέψεις για τη Wall Street το 2019

Oι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα απαισιόδοξοι για την προοπτική των αμερικανικών μετοχών το 2019.

O αναλυτής παγκοσμίων αγορών στη CCB International Securities, Μαρκ Τζόλι αναφέρει «Νομίζω πως τα χειρότερα θα έρθουν τον επόμενο χρόνο, ακόμη βρισκόμαστε στο πρώτο μισό της πτωτικής πορείας της παγκόσμιας αγοράς μετοχών και ακόμη περισσότερα θα συμβούν τον επόμενο χρόνο».

Ενώ ο Μάικλ Γουίλσον της Morgan Stanley, ο πλέον απαισιόδοξος αναλυτής σχετικά με τον πορεία της Wall Street, προβλέπει πως το 2019 θα είναι μία ακόμη κακή χρονιά για τις αμερικανικές μετοχές. Ο Γουίλσον αναφέρει σημαντική επιβράδυνση της εταιρικής κερδοφορίας το 2019 και κλείσιμο του S&P 500 στα τέλη του 2019 στις 2.750 μονάδες.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:52 - 28 Δεκ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.