ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δέσμευση Γιούνκερ για Brexit και επίθεση στους «υποκριτές» της ΕΕ

11:31 - 30 Δεκ 2018 | Ειδήσεις
Δέσμευση Γιούνκερ για Brexit και επίθεση στους «υποκριτές» της ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προσπαθεί να εμποδίσει το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση σε όσες χώρες αντιδρούν στη διεύρυνση της υπηρεσίας ασφάλειας των συνόρων Frontex.

«Για περισσότερο από δύο χρόνια, όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ ζητούν καλύτερη προστασία κατά μήκος των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης. Και τώρα ξαφνικά υπάρχουν ανησυχίες απ' όλες τις πλευρές. Θίγεται τάχα η εθνική κυριαρχία, όλα προχωρούν υπερβολικά γρήγορα και οι αριθμοί αυξήθηκαν υπερβολικά. Πρόκειται για σκανδαλώδη υποκρισία», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν στη Welt.

Τον Σεπτέμβριο η Κομισιόν πρότεινε να αυξηθεί ο αριθμός των συνοριοφυλάκων του μόνιμου σώματος που είναι στη διάθεση της Frontex από 1.500 σε 10.000 έως το 2020. Αυτή η πρόταση διατυπώθηκε μετά τη δήλωση των ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου ότι αποτελεί προτεραιότητα η ενίσχυση των συνόρων της ΕΕ κατά της παράνομης μετανάστευσης. Ομως, πολλά κράτη επέκριναν τα σχέδια, με αποτέλεσμα η αυστριακή προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ να προτείνει να καθυστερήσει η αύξηση μέχρι το 2027.

Ο Γιούνκερ κατηγόρησε τις χώρες εκείνες, που είχαν διαμαρτυρηθεί πιο ηχηρά για τη συνοριακή ασφάλεια, πως είναι αυτές που δεσμεύονται τώρα λιγότερο. «Η Ευρώπη δεν μπορεί να δουλέψει έτσι. Πρέπει να ενεργήσουμε γρήγορα ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι και ώστε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ να είναι πραγματικά υπό έλεγχο», τόνισε.

«Δεν προσπαθούμε να εμποδίσουμε το Brexit»

Στην ίδια συνέντευξη, ο πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι η ΕΕ δεν προσπαθεί να εμποδίσει την αποχώρηση της Βρετανίας.

«Κάποιοι υπαινίσσονται ότι σκοπός μας είναι να διατηρήσουμε το Ηνωμένο Βασίλειο στην ΕΕ με κάθε πιθανό τρόπο. Δεν είναι αυτή η πρόθεσή μας. Το μόνο που θέλουμε είναι σαφήνεια για τις μελλοντικές μας σχέσεις. Σεβόμαστε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016», είπε ο Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν έκρινε επίσης ότι η κυβέρνηση της Βρετανίας πρέπει να οργανωθεί. «Και μετά να μας πει τι είναι αυτό που θέλει», συμπλήρωσε. «Εργάζομαι με βάση την υπόθεση ότι (η Βρετανία) θα αποχωρήσει, διότι αυτό αποφάσισε ο λαός της χώρας», πρόσθεσε και αρνήθηκε να σχολιάσει τα σενάρια για νέο δημοψήφισμα. «Αυτό επαφίεται στους Βρετανούς να το αποφασίσουν», είπε.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:56 - 30 Δεκ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.