ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

WSJ και Bloomberg για τα 20 χρόνια ευρώ-Το μεγαλύτερο επίτευγμα

14:30 - 31 Δεκ 2018 | Ειδήσεις
WSJ και Bloomberg για τα 20 χρόνια ευρώ-Το μεγαλύτερο επίτευγμα
Το ευρώ συμπληρώνει 20 χρόνια ζωής και όπως σημειώνει η Wall Street Journal, αυτό και μόνο το γεγονός αποδεικνύει πως το εγχείρημα είναι επιτυχημένο. Το ευρώ εισήχθη στις παγκόσμιες οικονομικές αγορές ως λογιστικό νόμισμα, την 1η Ιανουαρίου 1999.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «το ενιαίο νόμισμα αψήφησε τους επικριτές του, αλλά η έλλειψη μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της προσφοράς απειλεί το μέλλον του. Το ευρώ εορτάζει τα 20 έτη του και αυτό αποτελεί μεγάλο επίτευγμα. Η δημιουργία της νομισματικής ένωσης αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στη μεταπολεμική Ευρώπη μαζί με τη δημιουργία της Ενιαίας Αγοράς, τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την επανένωση της Γερμανίας».

Οι οικονομολόγοι και οι αναλυτές εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι το μοιραίο ελάττωμα του ευρώ είναι ότι οι αδύναμες οικονομίες δεν μπορούν να προχωρήσουν σε υποτίμηση και να οδηγηθούν στην ευημερία, επισημαίνει το δημοσίευμα, αλλά παράλληλα παραθέτει πως ακόμη καμία χώρα δεν έχει αποχωρήσει, ενώ οι πολίτες στις περισσότερες χώρες δηλώνει πως επιθυμούν παραμονή στο ευρώ.

Το 85% των Ιρλανδών, το 64% των Πορτογάλων, το 62% των Ισπανών και το 60% των Ελλήνων δηλώνουν ότι το ευρώ είναι καλό για τις χώρες τους σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, υπογραμμίζει η WSJ.

Bloomberg :Το εγχείρημα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα
Στα 20 χρόνια του ευρώ αναφέρεται και το Bloomberg, υπογραμμίζοντας ότι το εγχείρημα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, εκτιμά το Bloomberg.

Η νομισματική ένωση της Ε.Ε. είναι ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά πειράματα της σύγχρονης εποχής, αλλά η συμβίωση κρατών τόσο διαφορετικών όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Ελλάδα έχει προκαλέσει επίσης εντάσεις που οδήγησαν στην κρίση χρέους και συνεχίζουν να πυροδοτούν πολιτικές εντάσεις, σχολιάζει το πρακτορείο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.