ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άσυλο από την Ταϊλάνδη πήρε η 18χρονη από τη Σ. Αραβία

20:49 - 07 Ιαν 2019 | Ειδήσεις
Άσυλο από την Ταϊλάνδη πήρε η 18χρονη από τη Σ. Αραβία
Δεν θα απελαθεί πίσω στη Σαουδική Αραβία η 18χρονη Ράχαφ Μοχάμεντ αλ Κούνουν, η οποία αποκήρυξε το Ισλάμ, ύστερα απο απόφαση των Αρχών της Ταϊλάνδης.
Η συγκεκριμένη κοπέλα προσπάθησε να διαφύγει από την χώρα της  όταν υπέστη ενδοοικογενειακή βία επειδή έκοψε τα μαλλιά της. Συνελήφθη, όμως, στο διεθνές αεροδρόμιο Σουβαρναπούμ της Μπανγκόκ, αργά το βράδυ του Σαββάτου, καθώς ταξίδευε με πτήση τράνζιτ από το Κουβέιτ με τελικό προορισμό την Αυστραλία, για την οποία είχε ήδη λάβει βίζα και εκεί σχεδίαζε να ζητήσει άσυλο.
 
Όπως κατήγγειλε η 18χρονη στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο διεθνές αεροδρόμιο Σουβαρναπούμ το διαβατήριό της κατασχέθηκε από αντιπρόσωπο της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης.  Κλείστηκε σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου και απηυθύνε εκκλήσεις μέσω της ΜΚΟ, των διεθνών μέσων ενημέρωσης και του twitter για να μην απελαθεί.
 
«Τα αδέλφια μου, η οικογένειά μου και (στελέχη) της σαουδαραβικής πρεσβείας με περιμένουν στο Κουβέιτ», εξήγησε η Κούνουν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μέσω SMS και φωνητικών μηνυμάτων. «Θα με σκοτώσουν. Η ζωή μου κινδυνεύει. Η οικογένειά μου απειλεί να με σκοτώσει για τα πιο ασήμαντα πράγματα». 
 
Η 18χρονη κοπέλα είχε προγραμματιστεί  να σταλεί πίσω με την πτήση 412 της Kuwait Airways, η οποία αναχώρησε  στις 11:15 τοπική ώρα (06:15 ώρα Ελλάδας) χωρίς όμως την ίδια μέσα.
Διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις και ξένα μέσα παρακαλουθούν στενά την υπόθεση ενω ο Μάικλ Πέιτζ, υποδιευθυντής του τμήματος της HRW για τη Μέση Ανατολή, τόνισε πως «οι αρχές της Ταϊλάνδης πρέπει αμέσως να αποτρέψουν την απέλαση (της Κούνουν) και είτε να της επιτρέψουν να συνεχίσει το ταξίδι της προς την Αυστραλία ή να της επιτρέψουν να παραμείνει στην Ταϊλάνδη και να ζητήσει προστασία ως πρόσφυγας». 
 
Οι αρμόδιες αρχές υποστηρίζουν ότι η νεαρή κοπέλα θα μείνει προσωρινά στην Ταϋλάνδη, όπου η περίπτωση της θα αξιολογηθεί από την υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ.
Η διαδικασία αξιολόγησης απο τον ΟΗΕ μπορεί να κρατήσει από πέντε μέχρι επτά μέρες, σύμφωνα με τον υπεύθυνο των ταϊλανδικών μεταναστευτικών αρχών.
 
Οι αστυνομικοί και το προσωπικό του ξενοδοχείου δηλώνουν ότι η 18χρόνη έχει φύγει από το δωμάτιο στο οποίο βρισκόταν, αν και η ακριβής τοποθεσία που βρίσκεται δεν έχει δημοσιοποιηθεί.
Η ίδια η Ράχαφ δήλωσε μέσω tweet της «Ο πατέρας μου μόλις έφτασε, και με ανησυχεί πολύ».
 
«Είμαι τουλάχιστον υπό την προστασία του ΟΗΕ και σε συμφωνία με τις ταϊλανδικές αρχές. Επιτέλους, πήρα και πίσω και το διαβατήριο μου», προσθέτει.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.