ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η υπερθέρμανση ισούται με μία ατομική βόμβα το δευτερόλεπτο

10:10 - 08 Ιαν 2019 | Ειδήσεις
Η υπερθέρμανση ισούται με μία ατομική βόμβα το δευτερόλεπτο
Η υπερθέρμανση των ωκεανών της Γης ισοδυναμεί με την ενέργεια από την έκρηξη τουλάχιστον μιας ατομικής βόμβας κάθε δευτερόλεπτο κατά τα τελευταία 150 χρόνια, αναφέρουν ερευνητές του περιβάλλοντος από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ στη Guardian.

Με επικεφαλής την καθηγήτρια Λορ Ζάνα του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι ερευνητές έκαναν σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS) και συγκεκριμένα μίλησαν για την ενέργεια που έχει σταδιακά που έχει αποθηκευθεί με μορφή θερμότητας στα βάθη των θαλασσών από το 1871.

 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η μέση άνοδος της θερμοκρασίας των υδάτων κατά τα τελευταία 150 χρόνια ισοδυναμεί με περίπου μιάμιση ατομική βόμβα κάθε δευτερόλεπτο. Όμως, καθώς η υπερθέρμανση έχει επιταχυνθεί μετά το 1990 εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου εκτιμάται ότι σήμερα πια στους ωκεανούς αποθηκεύεται ενέργεια ισοδύναμη με τρεις έως έξι ατομικές βόμβες ανά δευτερόλεπτο.

 

«Η συνολική θερμότητα που έχει απορροφηθεί από τους ωκεανούς κατά την τελευταία 150ετία, είναι περίπου 1.000 φορές μεγαλύτερη από την ετήσια χρήση ενέργειας από όλο τον παγκόσμιο πληθυσμό. Προσπαθώ να μην κάνω συγκρίσεις με τις ατομικές βόμβες, γιατί τις βρίσκω ανησυχητικές. Προτιμότερο να κάνουμε συγκρίσεις με την χρήση ενέργειας από τους ανθρώπους, κάτι λιγότερο εκφοβιστικό», δήλωσε σχετικά η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:11 - 08 Ιαν 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.