ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Moody's: Brexit και δασμοί οι απειλές για την Ευρωζώνη

17:52 - 08 Ιαν 2019 | Ειδήσεις
Moody's: Brexit και δασμοί οι απειλές για την Ευρωζώνη
Δύο βασικές απειλές για τις προοπτικές της Ευρωζώνης το 2019 υπογραμμίζει η Moody's σε ανάλυσή της, που σε γενικές γραμμές θεωρεί πως η χρονιά μπορεί να εξελιχθεί ομαλά, καθώς πρώτη φορά από το 2007 κανένα από τα μέλη της νομισματικής ένωσης δεν εμφανίζει αρνητικό outlook για το αξιόχρεό του.

Αυτό, όμως, επισημαίνει, δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να υπάρχει προσοχή κι αυτό γιατί οι δασμοί και το Brexit ενδεχομένως να προκαλέσουν αναταραχές σε συγκεκριμένες οικονομίες.

Ο οίκος σημειώνει πως αν επανέλθει η επιβολή αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων και ανταλλακτικών, τότε χώρες όπως η Γερμανία και η Σλοβακία, θα επηραστούν αρνητικά σε σημαντικό βαθμό.

Υψηλή παραμένει και η αβεβαιότητα σχετικά με τη μορφή που θα λάβει το Brexit. Οι πλέον εκτεθειμένες χώρες σε ένα no deal είναι εκείνες με τους ισχυρότερους χρηματοοικονομικούς δεσμούς με το Λονδίνο. Πρόκειται για την Ιρλανδία (Α2, σταθερό), το Βέλγιο (Αa3 σταθερό), η Ολλανδία (Aaa σταθερό), η Kύπρος (Ba2, σταθερό) και η Μάλτα (Α3, θετικό). 

Πάντως, 15 από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης έχουν θετικές προοπτικές (outlook) στην αξιολόγησή τους από τον οίκο, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε να έρθει σύντομα και η αναβάθμιση. Να σημειώσουμε ότι μεταξύ αυτών είναι και η Ελλάδα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.