ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιούνκερ:Να αποφευχθεί ένα «άτακτο» Brexit

15:48 - 11 Ιαν 2019 | Ειδήσεις
«Καταστροφικό» χαρακτήρισε το σενάριο ενός «άτακτου» Βrexit ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ,σε συνέντευξη Τύπου στο Βουκουρέστι που παραχώρησε από κοινού με τον Ρουμάνο πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις, με αφορμή την έναρξη της ρουμανικής προεδρίας της ΕΕ.
Γι’ αυτό τον λόγο, πρέπει να καταβληθεί «κάθε προσπάθεια», όπως είπε, προκειμένου να αποφευχθεί το σενάριο ενός Brexit χωρίς συμφωνία, έως τη διεξαγωγή μιας κρίσιμης ψηφοφορίας στο βρετανικό κοινοβούλιο που προβλέπεται για την Τρίτη (15/1).
 
Ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε πως η Επιτροπή βρίσκεται σε «συνεχή» επαφή με την Ντάουνινγκ Στριτ, καθώς η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προσπαθεί να βρει νέα επιχειρήματα προκειμένου να πείσει το κοινοβούλιό της να εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης την οποία διαπραγματεύθηκε με τους 27.
 
«Η 'μη συμφωνία' θα ήταν καταστροφή, και για τους Βρετανούς φίλους μας και για τους ηπειρωτικούς Ευρωπαίους, και άρα θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια από τώρα έως το πρωί της Τρίτης προκειμένου να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα σε αυτό το σημαντικό σχέδιο», δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο Γιούνκερ.
 
Μερικές ημέρες πριν από την ψηφοφορία, που προβλέπεται να διεξαχθεί το βράδυ της Τρίτης, η απόρριψη του κειμένου εξακολουθεί να εμφανίζεται ως πολύ πιθανή. Η Μέι επιδιώκει να λάβει από τους Ευρωπαίους εταίρους της «εγγυήσεις» κυρίως για τον προσωρινό χαρακτήρα του ιρλανδικού "backstop", αν αυτή η ύστατη λύση που έχει προβλεφθεί προκειμένου να αποφευχθεί η επιστροφή σε ένα φυσικό σύνορο ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας, πρέπει να εφαρμοστεί μετά το τέλος μιας μεταβατικής περιόδου.
 
«Βλέπουμε με την Ντάουνιγκ Στριτ σε τι μπορεί να συνίστανται αυτές οι διευκρινίσεις, που δεν πρέπει να συγχέονται με μια επαναδιαπραγμάτευση, κυρίως σε ό,τι αφορά το backstop», δήλωσε ο Γιούνκερ, ο οποίος δεν θέλησε να αναφερθεί «στις λεπτομέρειες των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων».
Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.