ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Brexit: Η ψηφοφορία, τα σενάρια και οι αγορές

20:30 - 12 Ιαν 2019 | Ειδήσεις
Brexit: Η ψηφοφορία, τα σενάρια και οι αγορές
Οι Βρετανοί πρόκειται να ψηφίσουν την πολύκροτη συμφωνία του Brexit την ερχόμενη Τρίτη, με λιγότερους από τρεις μήνες να απομένουν πριν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει οριστικά την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αξιοσημείωτο είναι σύμφωνα με το CNBC το γεγονός ότι το σχέδιο της Μέι βαδίζει διστακτικά με σενάρια όπως την προοπτική μιας πλήρους κατάρρευσης της κυβέρνησης, μιας άτακτης εξόδου από το μπλοκ ή ακόμα και της ολοκληρωτικής αποτυχίας της διαδικασίας να παραμένουν ανοιχτά.

 

Η ψηφοφορία

 

Η πρόταση του Μαΐου χωρίζεται σε μια "Συμφωνία απόσυρσης", η οποία καθορίζει τους όρους του διαζυγίου και ένα έγγραφο "Μελλοντικής σχέσης", το οποίο συντάσσει πώς το Ηνωμένο Βασίλειο θα αλληλεπιδράσει με την ΕΕ στο μέλλον.

 

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και οι αρχηγοί των κρατών της ΕΕ έχουν υπογράψει την προκαταρκτική συμφωνία και τώρα οι νομοθέτες του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν μια «ουσιαστική ψήφο» για να αποφασίσουν εάν μπορούν να προχωρήσουν.

 

Η πρόταση της Μέι χρειάζεται τη στήριξη 320 βουλευτών, περισσότερων από τους μισούς 639 βουλευτές.

 

Μετά την ψηφοφορία

 

Εάν η συμφωνία της Πρωθυπουργού ψηφιστεί την Τρίτη το βράδυ, η κυβέρνηση θα έχει μόνο τρεις κοινοβουλευτικές εργάσιμες ημέρες για να υποβάλει αναθεωρημένα σχέδια με το ενδεχόμενο μιας πιθανής ήττας να παραμένει ανοιχτό.

 

Μια ήττα περίπου 30 ή 40 ψήφων θα μπορούσε να «δελεάσει» τις Βρυξέλλες προκειμένου να τροποποιήσουν τη συμφωνία.

 

Οι αγορές

 

Η λίρα στερλίνας υποχώρησε κατά 11% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ από τότε που έφτασε στην κορυφή των 1,4335 δολαρίων τον Απρίλιο του 2018, εν μέρει λόγω των αυξανόμενων φόβων κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του Brexit.

 

Το νόμισμα της Μεγάλης Βρετανίας διαπραγματεύονταν γύρω στα 1,2760 δολάρια το πρωί της Παρασκευής.

 

«Θα περιμέναμε μια παγκόσμια συντονισμένη ανταπόκριση της κεντρικής τράπεζας ως απάντηση σε μια παγκόσμια οικονομική κρίση εξαιτίας του Brexit, όπως για παράδειγμα τη στήριξη της ρευστότητας μέσω συμφωνιών ανταλλαγής συναλλάγματος», ανέφεραν οι αναλυτές της Nomura, εξετάζοντας τον κίνδυνο για τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

 

«Όμως, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι μπορεί να μην χρειαστεί αν δεν είμαστε μάρτυρες μιας χρηματοοικονομικής κατάρρευσης ή αν υπάρξει κάποιος συμβιβασμός ή αλλαγή στη συμφωνία πριν από τη μέρα της ψήφισης», συνέχισαν.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:21 - 12 Ιαν 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.