ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τραμπ: Το «shutdown» θα μπορούσε να λήξει σε 15 λεπτά

12:20 - 13 Ιαν 2019 | Ειδήσεις
Τραμπ: Το «shutdown» θα μπορούσε να λήξει σε 15 λεπτά
Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως η αναστολή λειτουργίας μέρους των υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εδώ και τρεις εβδομάδες, που έχει γίνει η πιο μακρά στην ιστορία της χώρας, θα μπορούσε να διευθετηθεί «μέσα σε 15 λεπτά».

Το λεγόμενο shutdown, που άρχισε στις 22 Δεκεμβρίου, ξεπέρασε τις 21 ημέρες που είχε διαρκέσει η αναστολή λειτουργίας υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους επί των ημερών του Μπιλ Κλίντον στην προεδρία, το 1995-1996.

 

Κανένας συμβιβασμός δεν κατέστη δυνατό να εξευρεθεί ανάμεσα στον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο, που ζητεί 5,7 δισεκ. δολάρια για να κατασκευάσει ένα τείχος κατά των μεταναστών στα σύνορα με το Μεξικό, και τους Δημοκρατικούς που αντιτίθενται σφόδρα στο σχέδιο, το οποίο χαρακτηρίζουν «ανήθικο», ακριβό και αναποτελεσματικό στη μάχη κατά της παράνομης μετανάστευσης.

 

Το πρωί του Σαββάτου, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο Ντόναλντ Τραμπ πολλαπλασίασε τα τουίτ με τα οποία καλούσε τη Δημοκρατική αντιπολίτευση να «επανέλθει στην Ουάσινγκτον» για να θέσει τέρμα σε αυτό που αποκάλεσε «φρικτή ανθρωπιστική κρίση στα νότια σύνορα».

 

«Οι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν να επιλύσουν το shutdown σε 15 λεπτά! Καλέστε τον Δημοκρατικό γερουσιαστή ή βουλευτή σας. Πείτε τους να κάνουν τη δουλειά τους! Ανθρωπιστική κρίση», έγραψε στο Twitter.

 

Αναφέρθηκε επίσης στις επικρίσεις που διατυπώθηκαν στην Washington Post για την απουσία ενός σχεδίου από την πλευρά του για την επαναλειτουργία της κυβέρνησης. «Πράγματι, δεν υπάρχει σχεδόν κανένας στον Λευκό Οίκο, μόνο εγώ, και έχω ένα σχέδιο για το shutdown», έγραψε στον προσφιλή του ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.

 

Ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος είχε δηλώσει την Παρασκευή πως δεν θα ήθελε «τόσο γρήγορα» να κηρύξει διαδικασία εθνικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης που θα του επέτρεπε να χρησιμοποιήσει κονδύλια που έχουν ήδη εγκριθεί από το Κογκρέσο προκειμένου να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του συνοριακού τείχους.

 

«Αυτό που δεν επιδιώκουμε να κάνουμε προς το παρόν είναι η κήρυξη εθνικής [κατάστασης] έκτακτης ανάγκης» και πρόσθεσε «Θέλω να τους δώσω την ευκαιρία να δουν αν μπορούν να συμπεριφέρονται με υπευθυνότητα», αναφερόμενος στους Δημοκρατικούς, σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ του Σαββάτου στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

 

Στο Κογκρέσο, κανένας συμβιβασμός δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Οι εργασίες της Γερουσίας έχουν ανασταλεί μέχρι τη Δευτέρα.

 

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία την Παρασκευή έναν νόμο, που είχε ήδη ψηφιστεί από τη Γερουσία, ο οποίος διασφαλίζει πως οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι θα πληρωθούν αναδρομικά μόλις τελειώσει το "shutdown".

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.