ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Brexit: Η Βρετανία ξανά σε φουρτούνα- Παράθυρο παραμονής από ΕΕ

09:14 - 16 Ιαν 2019 | Ειδήσεις
Brexit: Η Βρετανία ξανά σε φουρτούνα- Παράθυρο παραμονής από ΕΕ
Η Τερέζα Μέι δεν κατάφερε να πείσει τους Βρετανούς βουλευτές ότι η συμφωνία με την ΕΕ για το Brexit είναι η καλύτερη δυνατή λύση για τη χώρα και εισέπραξε ένα συντριπτικό «όχι» στη σχετική ψηφοφορία. Πλέον βρίσκεται αντιμέτωπη με πρόταση μομφής σε εξαιρετικά δεινή θέση. Τα σενάρια της… επόμενης μέρας και το παράθυρο παραμονής στην ΕΕ.

Οι Βρετανοί βουλευτές καταψήφισαν με 432 ψήφους το σχέδιο της συμφωνίας, ενώ 202 ψήφισαν υπέρ της Συμφωνίας Αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία βρίσκεται ξανά σε… φουρτούνα.

Τα πράγματα μοιάζουν γίνονται ακόμη πιο δύσκολα για τη Μέι, καθώς ο επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταθέσει νέα πρόταση μομφής κατά της Βρετανίδας πρωθυπουργού την Τετάρτη.

«Το αποψινό αποτέλεσμα είναι η μεγαλύτερη ήττα από τη δεκαετία του 1920», τόνισε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης.  «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η Μέι μπορεί να πετύχει μια καλή συμφωνία με την ΕΕ», πρόσθεσε.

 Όσο για τη Μέι δηλώνει πως δεν παραιτείται και επεξεργάζεται τις επόμενες κινήσεις της..

Τα σενάρια της επόμενης μέρας:

Έξοδος χωρίς συμφωνία, δεύτερο δημοψήφισμα, εκλογές ή παράταση του Brexit, είναι μερικά από τα σενάρια που συζητιούνται στη Βρετανία, σχετικά με το τι θα μπορούσε να συμβεί από εδώ και μπρος. 

Σαν άμεσο επόμενο βήμα, η κυβέρνηση μπορεί να παρουσιάσει μέσα σε τρεις ημέρες ένα plan B, επιδεχόμενο τροποποιήσεις

Η αναβολή του Brexit μέσω της παράτασης του άρθρου 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης, που διευθετεί την αποχώρηση ενός κράτους μέλους, φαίνεται όλο και περισσότερο ότι αποτελεί ένα αξιόπιστο ενδεχόμενο.  Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, «μία παράταση πέραν της 29ης Μαρτίου είναι δυνατή, αλλά όχι πέραν της 30ής Ιουνίου, όταν θα συγκροτηθεί σε σώμα το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Σκληρή στάση ΕΕ, αλλά και παράθυρο Τουσκ για παραμονή

Από τη μεριά της ΕΕ υπάρχει πίεση για να αποφασίσει επιτέλους η Βρετανία τι πραγματικά θέλει, όπως τόνισε αμέσως μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Υπήρξαν επίσης μηνύματα πως δεν χωράει επαναδιαπραγμάτευση των όρων του «διαζυγίου», παρότι εκφράζεται η άποψη πως το no deal Brexit είναι το πλέον ανεπιθύμητο σενάριο, αλλά είναι πια και το πιο πιθανό.

Την ίδια ώρα, πάντως, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ άνοιγε παράθυρο παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, τονίζοντας πως πλέον μοιάζει ξεκάθαρα ως η καλύτερη δυνατή λύση.

Σημαντική συνεδρίαση στις Βρυξέλλες                  

Οι εξελίξεις θα συζητηθούν το πρωί της Τετάρτης σε ειδική συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρουσία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος επέστρεψε νωρίτερα από το προγραμματισμένο στις Βρυξέλλες, από το Στρασβούργο όπου βρισκόταν.

Εκεί θα καταστεί περισσότερο σαφής η στάση της ΕΕ και θα φανεί, αν υπάρχουν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και προς ποια κατεύθυνση με την Τερέζα Μέι.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.