ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μέι: Όχι εκλογές- Κόρμπιν: Είστε κυβέρνηση ζόμπι

17:43 - 16 Ιαν 2019 | Ειδήσεις
Μέι: Όχι εκλογές- Κόρμπιν: Είστε κυβέρνηση ζόμπι
Συνεχίζεται ο Γολγοθάς για τη Τερέζα Μέι … Λίγες ώρες μετά την συντριπτική ήττα της, βρίσκεται και πάλι στη Βουλή των Κοινοτήτων, έπειτα από την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε εναντίον της ο Τζέρεμι Κόρμπιν.
Ανοίγοντας τη συζήτηση και εξηγώντας το αίτημά του για εκλογές, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος είπε ότι μετά από τη χθεσινή συντριπτική καταψήφιση της «συμφωνίας-Φρανκενστάιν» για το Brexit η κα Μέι ηγείται μίας «κυβέρνησης-ζόμπι» και πρέπει να παραιτηθεί. Όπως πρόσθεσε, δύο «χαμένα» χρόνια «καταστροφικής» στρατηγικής από την Πρωθυπουργό έχουν αφήσει τη χώρα σε «απελπιστική» κατάσταση. 
 
Στην απάντησή της η Τερέζα Μέι είπε ότι οι εκλογές δεν είναι προς το εθνικό συμφέρον και ότι σε κάθε περίπτωση δεν εγγυώνται αυτοδυναμία για κανένα κόμμα, άρα απειλούν με νέο τέλμα το κοινοβούλιο. Επανέλαβε ότι ο βρετανικός λαός περιμένει από το υπάρχον κοινοβούλιο να φέρει εις πέρας το Brexit. Νωρίτερα, η Πρωθυπουργός είχε αποκλείσει την πιθανότητα ανάκλησης του Άρθρου 50 και ακύρωσης του Brexit, λέγοντας πως ο μόνος τρόπος να αποτραπεί το άτακτο Brexit είναι η επικύρωση μιας συμφωνίας με την ΕΕ.
 
Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί στις 7 το βράδυ (21.00 ώρα Ελλάδας) και θα ακολουθήσει η ψηφοφορία. 318 ψήφοι σε σύνολο 650 χρειάζονται προκειμένου η Μέι να επιβιώσει και της σημερινής διαδικασίας.
 
Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα
 
Πολλά τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι, όμως, άγνωστο παραμένει το αν αυτές οι προτάσεις θα έχουν την απαιτούμενη στήριξη για να περάσουν από τη Βουλή. Και έτσι, η Βουλή -και κατ’ επέκταση η βρετανική κυβέρνηση- παραμένει σε σύγχυση, με ελάχιστες εμφανείς επιλογές.
 
Στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν λάβει, σήμερα, την απαιτούμενη στήριξη,  η Μέι θα έχει 14 ημέρες για να προσπαθήσει να κερδίσει και πάλι μια ψήφο εμπιστοσύνης.Εάν κάτι τέτοιο δεν καταστεί εφικτό, τότε η μόνη διέξοδος είναι οι πρόωρες εκλογές.  Για να στηθούν, όμως, κάλπες απαιτείται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τις 73 ημέρες που μεσολαβούν μέχρι την 29η Μαρτίου.
Εάν Ευρωπαίοι ή Βρετανοί δεν πάρουν την απόφαση να παρατείνουν το άρθρο 50 που ενεργοποιήθηκε για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., τότε η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα «σκληρό Brexit», με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
 
Σε περίπτωση που η Μέι καταφέρει να επιβιώσει πολιτικά της σημερινής διαδικασίας, τότε το πιθανότερο είναι να επιστρέψει στις Βρυξέλλες για να λάβει νέες διαβεβαιώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση -ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο λεγόμενο «backstop» στα σύνορα με την Ιρλανδία.
Τελευταία τροποποίηση στις 17:52 - 16 Ιαν 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.