ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

10 years challenge: Πώς άλλαξε ο κόσμος σε μια δεκαετία

17:30 - 18 Ιαν 2019 | Ειδήσεις
10 years challenge: Πώς άλλαξε ο κόσμος σε μια δεκαετία
Με αφορμή το «10 years challenge» και την εξάπλωσή του στα social media, το BBC προχώρησε στη συγκέντρωση δημοσιεύσεων γεγονότων που φανερώνουν πόσο έχει αλλάξει ο κόσμος μέσα σε μια δεκαετία.

Η κλιματική αλλαγή

 

world 46918799

 

Σε αυτό το tweet, ο ποδοσφαιριστής Mesut Ozil συγκρίνει το μεγάλο παγόβουνο στα αριστερά με ένα λιωμένο παγόβουνο στα δεξιά.

 

Αν και το παγόβουνο δεν είναι το ίδιο, η φωτογραφία στα αριστερά λήφθηκε τον Νοέμβριο του 2016 και όχι το 2008 στο Ice Shelf Gett της Ανταρκτικής φανερώνοντας ότι το λιώσιμο των πάγων παραμένει ένα σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα.

 

Σύμφωνα με τη Nasa, η Ανταρκτική χάνει περίπου 127 γιγατόνους πάγου κάθε χρόνο, ενώ η Γροιλανδία χάνει 286 ετησίως.

 

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις αυξανόμενες παγκόσμιες θερμοκρασίες που απορροφώνται από τους ωκεανούς. Η μέση θερμοκρασία επιφάνειας του πλανήτη αυξήθηκε κατά περίπου 0,9 °C από τα τέλη του 19ου αιώνα - και περίπου το ένα τρίτο της αύξησης συνέβη την τελευταία δεκαετία.

 

Οι περιβαλλοντικές ομάδες ακτιβιστών χρησιμοποιούν επίσης το hashtag #10 years challenge για να επισημάνουν το ζήτημα.

 

world 46918799 1

 

Η δημοσίευση της Greenpeace συγκρίνει φωτογραφίες αρχείου από το 1928 με εικόνες που έβγαλε ο Σουηδός φωτογράφος Christian Aslund το 2002.

 

Και ο Martin Kobler, γερμανός πρέσβης στο Πακιστάν, δημοσίευσε ένα tweet σχετικά με την αλλαγή του κλίματος στην πακιστανική περιοχή του Balochistan.

 

world 46918799 2

 

Σύμφωνα με τον τελευταίο Δείκτη Παγκόσμιου Κινδύνου για το Κλίμα, το Πακιστάν ήταν το όγδοο που επηρεάστηκε περισσότερο από τις κλιματικές αλλαγές τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

 

Πλαστική ρύπανση

 

49452262 10156911430789618 5437656865657847808 n

 

Το έτος 2018 ήταν ο χρόνος κατά τον οποίο ο κόσμος πραγματικά ξύπνησε και συνειδητοποίησε την πραγματικότητα για την πλαστική ρύπανση και την αλλαγή του κλίματος, σημειώνει το BBC.

 

Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι περίπου 10 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών αποβλήτων καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς - και ότι μερικά από αυτά μπορούν να «επιβιώσουν» εκατοντάδες χρόνια πριν τη βιοδιάσπαση.

 

Αν και κάποιοι γυρίζουν το κεφάλι στο #10YearChallenge για να δείξουν ότι δεν έχουμε αλλάξει πολύ την τελευταία δεκαετία, το πλαστικό που πετάμε παραμένει σχεδόν ακριβώς το ίδιο. 

 

Παγκόσμιες συγκρούσεις

 

world 46918799 3

 

Στις 17 Δεκεμβρίου 2010, ένας πωλητής οδού της Τυνησίας, που ονομάζεται Mohamed Bouazizi, αρνήθηκε να δωροδοκήσει τοπικούς αξιωματούχους και το καλάθι του με φρούτα και λαχανικά κατασχέθηκε. Αντιμέτωπος με μια γραφική γραφειοκρατική διαδικασία, έβαλε φωτιά. Αυτή η πράξη, πριν από λιγότερο από 10 χρόνια, αποτελούσε καταλύτη για αυτό που αργότερα ονομάστηκε Αραβική Άνοιξη - ένα κύμα διαμαρτυριών σε όλη τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική που σε ορισμένες περιπτώσεις οδήγησε σε αιματηρούς εμφύλιους πολέμους και κρίση προσφύγων που προκάλεσε τη μετανάστευση εκατομμυρίων ανρθώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

 

Οι φωτογραφίες από τις συγκρούσεις στη Συρία, τη Λιβύη και το Ιράκ δημοσιεύθηκαν στο Twitter. Οι άνθρωποι δημοσιεύουν επίσης φωτογραφίες της Υεμένης, όπου ένας τριετής εμφύλιος πόλεμος οδήγησε στη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο σήμερα.

 

world 46918799 4

 

Και κάποιες θετικές αλλαγές 

 

Οι άνθρωποι μοιράζονται επίσης μερικά από τα πράγματα που φαίνεται να έχουν βελτιωθεί κατά την τελευταία δεκαετία.

 

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΟΗΕ, η ακραία φτώχεια βρίσκεται σήμερα στο χαμηλότερο συνολικό επίπεδο της ιστορίας της, η παιδική θνησιμότητα και ο αναλφαβητισμός των νέων έχουν μειωθεί και το μέσο παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί.

 

Αλλά, δυστυχώς, οι στατιστικές δεν τελειώνουν εκεί.

 

Αν και η ακραία φτώχεια βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδό της παγκοσμίως, εξακολουθεί να επιδεινώνεται χειρότερα στην Υποσαχάρια Αφρική - όπου το μέσο ποσοστό ακραίας φτώχειας είναι σήμερα περίπου 41%.

 

Και παρόλο που ο αλφαβητισμός των νέων έχει αυξηθεί συνολικά, είναι ακόμα χαμηλότερος στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες - και επηρεάζει τις νέες γυναίκες περισσότερο από τους άνδρες.

 

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, το 59% όλων των αναλφάβητων νέων είναι κορίτσια. Ενώ η περιβαλλοντική ζημιά εξακολουθεί να είναι ένα θέμα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συνειδητοποίηση του προβλήματος έχει αυξηθεί, οδηγώντας πολλούς ανθρώπους και χώρες στην προσπάθεια να στραφούν σε βιώσιμες πηγές ενέργειας. 

 

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναφέρει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξήθηκαν το 2016, χάρη σε μεγάλο βαθμό σε μια έκρηξη στην εγκατάσταση ηλιακών πηγών ενέργειας στην Κίνα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.