ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνέλευση Συμβουλίου Ευρώπης: Όχι μόνον «ναι» και «όχι» στα δημοψηφίσματα

18:32 - 22 Ιαν 2019 | Ειδήσεις
Συνέλευση Συμβουλίου Ευρώπης: Όχι μόνον «ναι» και «όχι» στα δημοψηφίσματα
Η Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενέκρινε σήμερα, με ψήφους 113 υπέρ, 7 κατά και 11 αποχές, έκθεση της Αγγλίδας βουλευτή της Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών CherylGillan, με την οποία καθορίζονται οι νέες αυστηρότερες προδιαγραφές, που θα πρέπει να ισχύουν κατά την διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις 47 χώρες-μέλη του Οργανισμού.
Τα ερωτήματα που θα τίθενται στα δημοψηφίσματα, θα πρέπει να είναι όσον το δυνατόν σαφέστερα ενώ στους ψηφοφόρους θα πρέπει να δίνονται από πριν "ισορροπημένες και ποιοτικές πληροφορίες", υπογραμμίζεται ιδιαίτερα στην έκθεση ενώ, όπως τονίζεται:
 
 -Πρέπει να επιτραπούν ερωτήσεις που απαιτούν απαντήσεις διαφορετικές από "ναι" ή "όχι", συμπεριλαμβανομένων των ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών, εάν δίνουν στους ψηφοφόρους μια σαφέστερη επιλογή.
 
 Με το Ψήφισμα, οι βουλευτές ζητούν "αυστηρή ανεξάρτητη ενημέρωση στον Τύπο και αμερόληπτο έλεγχο των πραγματικών περιστατικών", για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης κατά τις εκστρατείες δημοψηφίσματος. Ζητούν, επίσης, τη βελτίωση της διαφάνειας όσον αφορά τις πηγές των κεφαλαίων εκστρατείας και τον τρόπο με τον οποίο δαπανώνται. Τα όρια δαπανών ή δωρεών θα πρέπει να ενθαρρύνονται και οι ξένες δωρεές να απαγορεύονται, με πρόστιμα για παραβιάσεις των κανόνων, επισημαίνεται στο Ψήφισμα.
Ζητείται, τέλος, ότι  όπου είναι δυνατόν, τα δημοψηφίσματα θα πρέπει να είναι μετα-νομοθετικά άλλα όταν αυτό δεν είναι δυνατό "πρέπει να οριστεί μια διαδικασία που να απαιτεί δύο δημοψηφίσματα εάν το πρώτο δημοψήφισμα δεν επιτρέπει στους ψηφοφόρους να επιλέξουν μεταξύ των επιλογών που είναι τελικά διαθέσιμες".
 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.