ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μοσκοβισί: Ο κίνδυνος για Brexit χωρίς συμφωνία έχει αυξηθεί

13:12 - 23 Ιαν 2019 | Ειδήσεις
Μοσκοβισί: Ο κίνδυνος για Brexit χωρίς συμφωνία έχει αυξηθεί
Ο κίνδυνος ενός Brexit χωρίς συμφωνία έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, όπως εκτιμά ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι εναπόκειται στους Βρετανούς να δηλώσουν στην ΕΕ την πορεία που θέλουν να ακολουθήσουν.

Ενώ η Βρετανία είναι προγραμματισμένο να αποχωρήσει από την Ένωση στις 29 Μαρτίου, ο Μοσκοβισί δήλωσε στο Reuters στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός ότι η ΕΕ είναι έτοιμη και περιμένει, και κανείς δεν θέλει μια έκβαση χωρίς μια συμφωνία.

Φοξ: Οι Ευρωπαίοι υποτιμούν μια έξοδο χωρίς συμφωνία

Η Βρετανία δεν θα έχει προχωρήσει σε συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με άλλες χώρες έως τον Μάρτιο εάν αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία διότι οι σημερινοί εμπορικοί εταίροι υποτιμούν την πιθανότητα ενός Brexit χωρίς μια συμφωνία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εμπορίου Λίαμ Φοξ.

Η Βρετανία θέλει να προχωρήσει σε εμπορικές συμφωνίες με χώρες εκτός της ΕΕ για όταν θα αποχωρήσει από την Ένωση. Εάν αποχωρήσει έχοντας εξασφαλίσει μια συμφωνία, τότε ξεκινά μια μεταβατική περίοδος, διατηρώντας σε ισχύ τις σημερινές εμπορικές διευθετήσεις έως το τέλος του 2020. «Ίσως να μην είναι δυνατόν να έχουμε όλες (τις εμπορικές συμφωνίες ολοκληρωμένες) διότι κάποιες χώρες δεν πιστεύουν ακόμα ότι αποτελεί πιθανότητα η μη επίτευξη συμφωνίας», δήλωσε ο Φοξ σε συνέντευξή του στο BBC στο Νταβός.

«Η μη επίτευξη συμφωνίας είναι μια πραγματική πιθανότητα, και χρειάζεται να προετοιμαστούν γι’ αυτό, διότι εάν δεν το κάνουν, θα μπορούσε να υπάρξει μια παύση, ακόμα κι αν είναι προσωρινή, στην εμπορική σχέση που έχουμε με αυτές τις χώρες κατά προτίμηση».

Μπαρνιέ: Χωρίς χρησιμότητα ένα περιορισμένο χρονικά backstop

Μια προσωρινή δικλείδα ασφαλείας (backstop) για να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδία μετά το Brexit δεν θα εξυπηρετούσε κανέναν σκοπό, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο επικεφαλής της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ.

Σε συνέντευξή του στις εφημερίδες Le Monde, Rzeczpospolita και Luxemburger Wort, ο Μπαρνιέ σημείωσε ότι η τρέχουσα πρόταση για το backstop αποτελεί την μόνη επιλογή που υπάρχει στο τραπέζι.

"Το ζήτημα να περιοριστεί το backstop χρονικά έχει ήδη συζητηθεί δύο φορές από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Αυτή που έχουμε είναι η μόνη πιθανή επιλογή επειδή μια ασφάλεια δεν έχει καμία χρησιμότητα αν είναι περιορισμένη χρονικά", σημείωσε.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:17 - 23 Ιαν 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.