ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βενεζουέλα: 13 νεκροί στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

11:31 - 24 Ιαν 2019 | Ειδήσεις
Βενεζουέλα: 13 νεκροί στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις
Δεκατρείς άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε δύο ημέρες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Βενεζουέλα, κατά τη διάρκεια των οποίων οι πολίτες ζητούν την απομάκρυνση της κυβέρνησης Μαδούρο.

Οι θάνατοι αυτοί, στην πλειονότητά τους από πυρά, καταγράφηκαν στην πρωτεύουσα Καράκας, καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας, ανέφερε το Παρατηρητήριο Κοινωνικών Συγκρούσεων της Βενεζουέλας (OVCS), μια ΜΚΟ προσκείμενη στην αντιπολίτευση στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

 

Παράλληλα, την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Βουλής της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας με τις κυβερνήσεις πολλών κρατών να στηρίζουν αυτή την κίνηση.

 

Στο πλευρό του Γκουαϊδό οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, του Καναδά, της Βραζιλίας, της Αργεντινής, της Κολομβίας, της Χιλής, του Ισημερινού, του Περού, της Γουατεμάλας, της Παραγουάης και της Κόστα Ρίκα.

 

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κατήγγειλε μια απόπειρα πραξικοπήματος ενορχηστρωμένη από την Ουάσινγκτον και προειδοποίησε τους αμερικανούς διπλωμάτες της χώρας να αποχωρήσουν σε διάστημα 72 ωρών. Ο Μαδούρο αποφάσισε να τερματίσει τις διμερείς σχέσεις των δύο κρατών.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι «Την 23η Ιανουαρίου, ο λαός της Βενεζουέλας απαίτησε μαζικά δημοκρατία και τη δυνατότητα να αποφασίσει ελεύθερα για το μέλλον του. Η φωνή του δεν μπορεί να αγνοηθεί», ανέφερε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, η Φεντερίκα Μογκερίνι, εξ ονόματος των 28.

«Η ΕΕ απευθύνει έκκληση να αρχίσει αμέσως μια πολιτική διαδικασία που θα οδηγήσει σε ελεύθερες και αξιόπιστες εκλογές, όπως προβλέπει η συνταγματική τάξη», πρόσθεσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας σε ανακοίνωσή της.

 

Σε δηλώσεις προχώρησαν και αρχηγοί κρατών όπως μεταξύ άλλων ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν. Μέσω ενός tweet είπε πως: «Μετά την παράνομη εκλογή του Νικολάς Μαδούρο τον Μάιο του 2018, η Ευρώπη υποστηρίζει την αποκατάσταση της δημοκρατίας∙ χαιρετίζω το θάρρος εκατοντάδων χιλιάδων Βενεζουελάνων που διαδηλώνουν για την ελευθερία τους" έγραψε ο Μακρόν σε ένα tweet στα γαλλικά και τα ισπανικά. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο υπολογίζει σήμερα στην υποστήριξη του στρατού προκειμένου να αντικρούσει τη διεθνή υποστήριξη στον πρόεδρο της Βουλής Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός “πρόεδρος”».

 

Από την πλευρά του ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέπ Μπορέλ δήλωσε πως οι "εκλογές" είναι "η μοναδική" "δυνατή" λύση για την έξοδο από την κρίση στη Βενεζουέλα μετά τη χθεσινή αυτοανακήρυξη του αντιπολιτευόμενου Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικού προέδρου.
"Πρέπει να αποτρέψουμε την επιδείνωση της κατάστασης και κάτι τέτοιο απαιτεί χωρίς καμία αμφιβολία μια διαδικασία παρέμβασης προκειμένου να διασφαλιστεί η μοναδική δυνατή διέξοδος που είναι οι εκλογές", δήλωσε ο Μπορέλ στους δημοσιογράφους.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:31 - 24 Ιαν 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.