ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε αδιέξοδο οι συζητήσεις Ρωσίας-ΝΑΤΟ για την απόσυρση συστήματος πυραύλων

20:12 - 25 Ιαν 2019 | Ειδήσεις
Σε αδιέξοδο οι συζητήσεις Ρωσίας-ΝΑΤΟ για την απόσυρση συστήματος πυραύλων
ΝΑΤΟ και Ρωσία δεν κατάφεραν να επιλύσουν μια διαμάχη για ένα νέο ρωσικό σύστημα πυραύλων το οποίο για τους Δυτικούς συμμάχους αποτελεί απειλή για την Ευρώπη.

Σε συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των 29 μελών του ΝΑΤΟ επανέλαβαν την έκκλησή τους στον ανώτατο διπλωμάτη της Μόσχας στη Συμμαχία ώστε η Ρωσία να καταστρέψει ένα σύστημα πυραύλων κρουζ, οι οποίοι μπορούν να φέρουν πυρηνική κεφαλή, πριν από την προθεσμία της 2ας Φεβρουαρίου.

 

Εάν δεν επιτευχθεί αυτό, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να αρχίσουν την εξάμηνη διαδικασία για την αποχώρηση από τη Συνθήκη του 1987 για την κατάργηση των πυρηνικών δυνάμεων μέσου και μικρού βεληνεκούς (INF), σύμφωνα με το ΑΠΕ.

 

Οι ΗΠΑ επικαλούνται παραβίαση της συνθήκης και η Ρωσία το αρνείται.

 

«Η συνθήκη αντιμετωπίζει πραγματικό κίνδυνο. Το ταχύτερο που η Ρωσία θα επανέλθει στη συμμόρφωση, το καλύτερο. Η συνθήκη δεν έχει αξία αν δεν τηρείται, το πρόβλημα είναι οι ρωσικοί πύραυλοι στην Ευρώπη», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

 

Η Ρωσία δεν έδειξε καμία προθυμία να συμβιβαστεί επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, όμως τόσο εκείνος όσο και ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Γερμανία, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να επιτευχθεί διπλωματική πρόοδος κατά τη διάρκεια της εξάμηνης διαδικασία αποχώρησης.

 

Η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Βρετανία και η Κίνα --τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών-- αναμένεται να συναντηθούν στο Πεκίνο στις 30 Ιανουαρίου για να συζητήσουν τον έλεγχο των εξοπλισμών.

 

Η συνθήκη του 1987 απαιτεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία «να μην κατέχουν, παράγουν η εκτοξεύσουν πρώτοι» έναν εκτοξευόμενο από το έδαφος πύραυλο κρουζ με ικανότητα βεληνεκούς από 500 έως 5.500 χλμ. «ή να κατέχουν ή να παράγουν εκτοξευτήρες τέτοιων πυραύλων».

 

Στο τελευταίο επεισόδιο εντάσεων Ανατολής-Δύσης που έχουν βαθύνει τη διεθνή απομόνωση της Ρωσίας, η Ρωσία κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι επινοούν ένα ψεύτικο πρόσχημα προκειμένου να εγκαταλείψουν μια συνθήκη από την οποία θέλουν να φύγουν έτσι κι αλλιώς έτσι ώστε να αναπτύξουν νέους πυραύλους.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:57 - 25 Ιαν 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.